Seimas imsis „darbiečių“ pataisų dėl genetiškai modifikuotų organizmų

Seimas ketvirtadienį ketina pradėti svarstyti pataisas, kuriomis siūloma dar labiau apsunkinti genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) turinčių maisto produktų ir gaminių patekimą į žmonių racioną.

GMO turinčių maisto produktų ir gaminių reklamoje siūloma tai nurodyti.

Pasak atitinkamų Genetiškai modifikuotų organizmų bei Reklamos įstatymų pataisų iniciatoriaus "darbiečio" Kęstučio Daukšio, toks reikalavimas ne tik leistų pagerinti vartotojų informavimą apie maisto produktus ir prekes, turinčias GMO, bet ir gintų vartotojų interesus, saugotų sąžiningos konkurencijos laisvę.

Pataisomis siūloma įpareigoti gamintojus, importuotojus ar kitaip tiekiančius rinkai maisto produktus, vaistus, medicininius gaminius, kurių sudėtyje yra GMO arba kurie pagaminti ar gauti iš genetiškai modifikuotais pašarais bei vaistais šertų gyvūnų, mokėti 5 proc. dydžio tokio produkto vertės sveikatos draudimo įmokas.

Jeigu Seimas tam pritartų, įmokos būtų renkamos nuo kitų metų.

Taip pat siūloma visuomenę informuoti net ir tais atvejais, kai maisto produktuose yra mažiau kaip 0,9 proc. GMO.

Maisto produktų gamintojus ketina įpareigoti ant kiekvienos vartotojui parduoti skirtos maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, pakuotės, taip pat bet kokios išorinės maisto produktų pakuotės, kurioje supakuoti maisto produktai gali būti parduodami vartotojui per mažmeninės prekybos įmones, valstybine kalba pateikti įspėjamuosius užrašus apie GMO neaiškų ir neištirtą poveikį žmogaus sveikatai.

Tokie įspėjamieji užrašai turi būti aiškiai matomi ir užrašomi produkto etiketės centre.

2009 metų vasarą Seimas atsisakė svarstyti "tvarkiečių" pataisas, kuriomis buvo siūloma paskelbti moratoriumą GMO, nes esą tai prieštarauja Konstitucijai.


Šiame straipsnyje: GMOmaistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių