Seimas ėmėsi naujų pataisų kovoti su neteisėtu praturtėjimu

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotoms naujoms pataisoms kovoti su neteisėtu praturtėjimu.

Pataisomis siūloma, kad didesnes nei 50 tūkst. litų paskolas, taip pat ir šią sumą viršijančius finansinius sandorius būtų privaloma tvirtinti pas notarą.

Pataisoms po pateikimo pritarta 50 Seimo narių balsavus už, 5 - prieš, 34 parlamentarams susilaikius. Seimas dėl pataisų spręs, kai jas apsvarstys parlamentiniai komitetai, svarstymo plenariniame posėdyje data numatyta gegužės 25 dieną.

„Pataisomis siekiama vieno bendro tikslo - užkirsti kelią piktnaudžiavimui paskolos rašteliais, vekseliais ir akcijų pirkimo-pardavimo sutartimis, kurie yra naudojami neteisėtiems ir netgi nusikalstamiems tikslams. Esamas reglamentavimas sudaro palankias sąlygas šešėliniams pinigų srautams, tikrosios turto kilmės slėpimui, įvairioms sukčiavimo  atmainoms, mokesčių vengimui. Visa tai kelia grėsmę ne tik valstybės turtiniams interesams ir visos finansų sistemos skaidrumui ir patikimumui, bet ir kiekvieno piliečio, į kurio  turtą gali būti pasikėsinta, ir jis paverčiamas priverstinai skolininku, pasitelkiant apgaulę, saugumui“, - Seime pataisas pristatė prezidentės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

Šalies vadovė tokias Civilinio kodekso pataisas ir lydinčiuosius projektus teikia argumentuodama, kad jos užkirstų kelią neteisėtai įgytą turtą pagrįsti fiktyviais skolos rašteliais, vekseliais bei akcijų pirkimo ir pardavimo sutartimis.

Prezidentė pataisas inicijavo atsižvelgdama į Valstybės kontrolės išvadas, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos pastabas. Siūlomi atitinkami Civilinio kodekso, Akcinių bendrovių įstatymo bei Įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymų pakeitimai.

Pagal prezidentės inicijuojamas pataisas, paskolos, viršijančios 50 tūkst. litų, turės būti patvirtintos notaro. Šiuo metu fiziniai asmenys tarpusavyje gali skolintis neriboto dydžio sumas ir to nereikia patvirtinti sutartimis pas notarą.

Siekiant atskleisti neteisėto praturtėjimo atvejus ir veiksmingai kovoti su šiuo nusikaltimu, valstybės vadovė įstatymo pataisomis taip pat siūlo prievolę akcijų pirkimo ir pardavimo sutartis bei vekselių pasirašymą taip pat tvirtinti pas notarą. Tokie finansiniai sandoriai pas notarą turės būti tvirtinami, kai jų vertės suma viršys 50 tūkst. litų.

Neteisėtas praturtėjimas pradėtas laikyti nusikaltimu nuo 2010 metų, prezidentei inicijavus Baudžiamojo kodekso pataisas. Per tą laiką yra pradėti 107 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto praturtėjimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

126we5r

126we5r portretas
Va cia tai IDIJOTU vaidzia

hmz

hmz portretas
idomu ar cia tik eiliniams zmonems galios tos pataisos, ar ir valdziazmogiams prades taikyt jpagaliau tuos pacius istatymus?! Labai nemazai atrastu papurte saviskius.

Gražina

Gražina portretas
O kaip su Gintauto Kėvišo praturtėjimu.Iš kur tokia prabanga ir pinigai?Kada į tai atsakys Lietuvos teisėjai Lietuvos vardu.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių