Seimas apsisprendė dėl savavališkų statinių griovimo

Priimtame įstatyme numatyta, kad jeigu yra galimybių statybų projektą pataisyti arba leidimą gauti, tai pastato griauti nereikės. Pataisytas Statybų įstatymas pradės galioti nuo spalio, praneša LTV „Panorama“.

Praėjusį rudenį Seimui pritarus Prezidentės veto, iki šiol galioja 2006-aisiais priimtos Statybos įstatymo pataisos, numatančios, kad visi savavališki statiniai turi būti griaunami.

Tačiau neretai tokia tvarka prieštarauja sveikam protui, todėl Prezidentės sudaryta darbo grupė pasiūlė Seimui kai kuriuos savavališkus statinius, kai padaryti menki pažeidimai, perstatyti ir įteisinti, o griauti siūloma tik savavališkas statybas.

Penktadienį priimtame įstatyme apibrėžta, kad savavališkos statybos gali būti dviem atvejais: kai nėra statybos leidimo ir kai statoma nukrypstant nuo projekto. Jeigu yra galimybių projektą pataisyti arba leidimą gauti, tai pastato griauti nereikia.

„Leidimo galėjo neturėti, sakykime, dėl institucijų neveikimo. Šiuo atveju koks nors savivaldybės architektas ar dar kas nors tiesiog delsia, neišduoda leidimo, o žmogus dėl to, kad, sakykim, delsė, neišdavė leidimo, ėmė ir pasistatė. Ir tai yra jau savavališka statyba. Bet šiuo atveju reikia žiūrėti, ar leidimas gali būti išduotas“, – kalbėjo Jonas Šimėnas, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas.

Įstatyme numatyta, kad minėtu atveju leidimas privalo būti išduotas per 35 paras. Be to, nukrypus nuo projekto jį galima bus įteisinti susimokėjus nustatytą įmoką už teisės normų nesilaikymą statant. Įmoka skaičiuojama pagal atitinkamą formulę, bet negali būti didesnė nei pusė milijono litų.

Įstatymas taip pat numato, kad jeigu savavališkam statiniui leidimo gauti neįmanoma, pavyzdžiui, jis pastatytas vandens apsaugos zonoje ir statinį griauti privalu, tai tą padaryti reikia per pusę metų. Terminą galima pratęsti ir dar pusmečiui, tačiau per tiek laiko statinio nenugriovus, to jau imsis valstybės institucija per antstolius.

„Tada pradeda tiksėti laikrodis antstoliui, nes jeigu neįvykdoma teismo nuostata griauti, tai tada kiekviena diena griovėjui kainuoja 200 litų“, – sakė J. Šimėnas.

Be to, už savavališkas statybas įstatymas numato baudžiamąją atsakomybę ne tik fiziniams, bet ir juridiniams asmenims.

Statybų įstatymas ir dar 8 įgyvendinamieji teisės aktai įsigalios nuo spalio 1-osios, jeigu Prezidentė įstatymą pasirašys.

Iki šiol vien tik saugomose teritorijose kasmet būdavo nustatoma per pusę šimto savavališkų statybų. Daugiausia jų užfiksuota Vilniaus ir Klaipėdos apskrityse. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių