SEB banko analitikai gerina kitų metų šalies ekonomikos prognozes (papildyta 10.55 val.)

Vieno didžiausių šalies bankų SEB analitikai įžvelgia daugiau teigiamų pokyčių šalies ekonomikoje ir vietoje anksčiau žadėto jos smukimo kitąmet žada nežymų augimą.

Pasak antradienį surengtoje šalies makroekonomikos apžvalgoje kalbėjusio SEB banko prezidento patarėjo Gitano Nausėdos, labai blogus Lietuvai 2009-uosius pakeis blogi 2010 metai. Analitikas taip pat tikisi nežymaus teigiamo bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo kitąmet, sieksiančio 1 proc. Rugsėjo pabaigoje bankas prognozavo, kad kitąmet šalies ekonomika smuks 3,5 proc.

„Antrojoje metų pusėje eksportuojančių įmonių veiklos rodikliai turėtų pagerėti, o tai pamažu pakurstys optimistines nuotaikas ir šalies viduje. Nacionalinio biudžeto situacija ateinančiais metais išliks labai įtempta, tačiau 2011 m. galima tikėtis tam tikro lūžio ir šioje srityje“, – sakė G. Nausėda.

G.Nausėdos teigimu, teigiamų permainų kitąmet leidžia tikėtis šių metų liepos-spalio laikotarpiu išryškėję ūkio stabilizacijos požymiai. Analtikikas pabrėžė, kad net ir nuo kitų metų uždaroma Ignalinos atominė elektrinė bei brangstanti elektra neturėtų smarkiau paveikti ekonomikos atsigavimo tendencijų.

„Ignalinos atominės elektrinės uždarymas ir jau paskelbtas elektros energijos kainų padidėjimas gali atimti iš Lietuvos BVP maždaug 1–1,5 procento, tačiau jis nepajėgus sustabdyti šalies išėjimo iš recesijos. Net jeigu Lietuvai nepavyktų užfiksuoti BVP padidėjimo du ketvirčius iš eilės jau šių metų pabaigoje, vėliausiai to pasiektume kitais metais“, – teigė G.Nausėda.

Jo nuomone, didžiausius lūkesčius reikėtų sieti su sparčiau nei tikėtasi atsigaunančiomis pagrindinėmis Lietuvos eksporto rinkomis: Vokietija, kitomis euro zonos šalimis, Rusija, Lenkija.

Tiesa, šių metų BVP nuosmukio prognozių bankas nepakeitė. G.Nausėda teigė, kad jei šalies ekonomika per trečią 2009 metų ketvirtį smuks 15 proc., o taip greičiausiai ir bus, tai metinis BVP nuosmukis sudarys 15,5 proc.

SEB bankas taip pat nekeičia ir nedarbo lygio prognozių. Banko analitikų manymu, šiemet nedarbo lygis Lietuvoje sieks 14 proc., 2010 ir 2011 metais - atitinkamai 15,5 proc. ir 16 proc. G.Nausėda pridūrė, kad nedarbo problemas padeda spręsti emigracija ir išaugus šešėlinė ekonomika.


Šiame straipsnyje: BVPmakroekonomikanausėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių