SEB bankas žada verslui skolinti laisviau

Didžiausio banko Lietuvoje savininko – Švedijos SEB banko – prezidentė žada, kad artimiausiu metu skolinimo politika švelnės, praneša LTV laida „Šiandien“.

Lietuvoje ekonomikai rodant atsigavimo ženklus, bankų sektorius neskuba atleisti vadžių ir skolinti laisviau.

Ir Vyriausybės nariai pasigenda bankų aktyvumo skolinant pagal ekonomikos skatinimo plane numatytas priemones, pavyzdžiui, bendrą Europos Sąjungos ir bankų lėšų skolinimą smulkioms ir vidutinėms įmonės. Iš tam per porą metų numatyto milijardo litų, kol kas smulkiuosius verslininkus pasiekė tik keliasdešimt milijonų.

Tačiau Lietuvoje viešinčio SEB banko Švedijoje prezidentė žada artimiausiu metu banko požiūrį į Lietuvą keisti.

„Paklausa buvo labai maža, dabar matome, kad paklausa grįžta. Su vyriausybe tariamės, kalbamės, kaip skolinimą verslui ir gyventojams palengvinti. Manome, kad skolinimą padidinsime“, – teigė SEB grupės prezidentė Annika Falkengren.

SEB grupės vadovė neatskleidžia, kokiems verslo sektoriaus bus skolinama dosniau, tačiau tikina, kad prie palankesnio požiūrio į Baltijos valstybes prisideda Estijoje įvedamas euras ir gerėjantys vartotojų bei verslo lūkesčiai.

Vyriausybės atstovai primena, kad dėl neapdairios bankų skolinimo politikos Lietuvoje ir pūtėsi, po to skaudžiai bliūško nekilnojamojo turto bei kiti burbulai, todėl tikimasi, kad lipant iš duobės bankai prisidės labiau.

„Žvelgiant į priekį, mes nenorėtumėme, kad bankai kartotų tas pačias klaidas, tačiau atsigaunant ekonomikai norėtume matyti atsigaunantį skolinimą bei taip pat aktyvų bankų dalyvavimą Vyriausybės ir Ūkio ministerijos skatinimo planuose“, – kalbėjo Premjero patarėjas Mykolas Majauskas.

Palyginti su pernai, Lietuvoje bankų klientams išduotų paskolų portfelis susitraukė beveik dešimtadaliu.


Šiame straipsnyje: seb bankasverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių