Savivaldybės turėtų peržiūrėti rezervo naudojimo taisykles

Finansų ministerija teigia, kad savivaldybių administracijų direktorių rezervo lėšos turi būti naudojamos toms reikmėms, kurių negalima suplanuoti rengiant ir tvirtinant savivaldybės biudžetą.

BNS paviešinus, kaip šis rezervas 2011 metais buvo naudojamas Vilniaus miesto savivaldybėje, ministerija teigia, kad „savivaldybių lėšos ne visuomet panaudojamos pagal įstatymo dvasią“. Ministerijos komentare primenama, kad 2011 metais buvo sugriežtintas Vyriausybės rezervo lėšų naudojimas, ir teigiama, kad savivaldybėse šiuo klausimu taip pat reikėtų daugiau tvarkos.

„Manytume, kad Vyriausybės pavyzdžiu turėtų pasekti ir savivaldybės, atitinkamai peržiūrėdamos savo rezervo naudojimo taisykles“, - sakoma ministerijos BNS pateiktame komentare.

Ministerija teigia, kad savivaldybės pagal Lietuvos įstatymus yra pakankamai laisvos spręsti dėl lėšų, kurios skirtos jų savarankiškoms funkcijoms, naudojimo, tačiau pabrėžiama, kad rezervo paskirtis - nenumatyti atvejai.

„Rezervo naudojimo esmė – nenumatytiems, neplanuotiems atvejams. Vargiai prie tokių priskirtume politinius ar kultūrinius renginius“, - teigia ministerija.

„Dalis viešai nuskambėjusių atvejų geriau atitinka ne atsakingo finansų valdymo, o “pinigų deginimo„ metų pabaigoje (kad nereikėtų grąžinti į atitinkamą biudžetą) požymius“, - sakoma komentare.

Iš Vilniaus savivaldybės pateikto dokumento „Tarybos narių kvotų panaudojimas 2011 metais“ matyti, kad tarybos nariai savo nuožiūra lėšų iš rezervo, be kita ko, skyrė partiniams renginiams, pavyzdžiui, Lietuvos lenkų sąjungos Vilniaus skyriaus kalėdinei šventei, jaunimo organizacijos „Darbas“ renginiui „Nauja pradžia“, asociacijai „Tvarkos ir teisingumo jaunimo lyga“. Remti ir įvairūs kultūriniai projektai - pavyzdžiui „darbietė“ Nijolė Jagelavičienė 20 tūkst. litų iš savivaldybės rezervo skyrė tuometinio dukters Agnės Jagelavičiūtės draugo Oskaro Koršunovo režisuotam spektakliui „Miranda“.

Savivaldybės BNS pateiktame dokumente „Tarybos narių kvotų panaudojimas 2011 metais“ nurodoma, kad kolegijos nariai, mero pavaduotojai, komitetų pirmininkai ir frakcijų vadovai turi 20 tūkst. litų kvotą, kiti tarybos nariai disponuoja perpus mažesne suma. Tiesa, Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius nurodo, kad siūlymai skirti paramą būna apsvarstomi tarybos Ekonomikos komitete, o galutinį sprendimą priima administracijos direktorius.

„Jei nenumatytų ir neplanuotų, t.y. papildomo finansavimo reikalaujančių, situacijų nenutinka, pinigai turėtų būti taupomi, kad prireikus, kaip pavyzdžiui, nutiko Šakiuose, savivaldybė turėtų savų išteklių padėti bėdon patekusiems gyventojams ir nereiktų nei skolintis, nei kreiptis į Vyriausybę“, - pabrėžia Finansų ministerija.

Remiantis nauja tvarka, Vyriausybės rezervo lėšos nuo 2011 metų sausio 1 dienos gali būti naudojamos išskirtinai tik ekstremalioms situacijoms ir įvykiams likviduoti bei jų padariniams šalinti; įsipareigojimams, susijusiems su dalyvavimu tarptautinėse organizacijose vykdyti, vykdant arbitražų ar teismų sprendimus, kuriais iš Lietuvos valstybės priteistos mokėtinos sumos, žymių Lietuvos visuomenės veikėjų laidotuvių išlaidoms padengti bei humanitarinei pagalbai teikti. Be to, nuo 2008 metų šio fondo išlaidos buvo sumažintos nuo 40 mln. litų iki 4,5 mln. litų 2011 metais.


Šiame straipsnyje: savivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių