Savivaldybės nori savarankiškai nustatinėti šilumos ir vandens kainas

Savivaldybių asociacija antradienį išsakė susirūpinimą dėl pastaruoju metu Lietuvoje esą stiprėjančių centralizacijos tendencijų bei bandymų mažinti savivaldos galias ir pareikalavo teisės savivaldybėms savarankiškai nustatyti šilumos bei vandens tiekimo kainas, disponuoti žeme, didinti skolinimosi limitus.

Antradienį vykusiame asociacijos suvažiavime patvirtintoje rezoliucijoje sakoma, kad "centrinės valdžios institucijos, pažeisdamos Europos Sąjungoje įtvirtintą subsidiarumo principą bei tarptautinius teisės aktus, riboja savivaldybių teises priimti svarbius sprendimus".

Rezoliucijoje pažymima, kad disponavimas žeme yra "savivaldos esminė ir prigimtinė funkcija" ir kad "esama valstybinės žemės valdymo forma ypač apsunkina savivaldybių teritorijų planavimą, ūkinę, socialinę ir kultūrinę plėtrą". Taip pat sakoma, kad savivaldybės turi turėti teisę savarankiškai nustatyti šilumos ir vandens tiekimo kainas, nes dabar savivaldybės esą atsako už kitos institucijos – Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos – priimtus sprendimus.

Dokumente, be kita ko, reikalaujama neriboti savivaldybių pajamų augimo, didinti skolinimosi limitus ir sudaryti savivaldybių biudžetus taip, kad jos turėtų realias galimybes tenkinti įpareigojimus. Taip pat norima, jog savivaldybėms būtų suteiktos visos galimybės pasirinkti "geriausią ir labiausiai vietos sąlygas atitinkančią valstybės perduotų funkcijų įgyvendinimo tvarką".

"Pavyzdžiui, suteikti galimybę sutaupytas moksleivio krepšelio ar socialinių pašalpų lėšas panaudoti kitoms aktualioms reikmėms, o ne gražinti į valstybės biudžetą", - teigiama rezoliucijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir teisingai

Ir teisingai portretas
Nes dabar ta Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija ir jos vadovė- orų mergaitė Korsakaitė atvirai, nei kiek nesivaržydama ir nerausdama dirba monopolininkų naudai.

opa

opa portretas
reiskia ,musu Savivaldybe del grozio ir mokesciu moketoju nasta,je dar reikia atsiklaust monopolininku ir prezidentes ka jiems veikt,nes kai ziema zmones prades moket ir eit prie savivaldybiiu del 30% ir daugiau bus blogiau visiems.Manau kad sekanti ziema parodis musu Tarybai kas yra kas.

KAUNIEČIU VARDU

KAUNIEČIU VARDU portretas
PONAI IŠ SAVIVALDYBES-AR JUMS VEIDAI NE SPROGS IR DAR KAŽKOKIA JUSU KUNO VIETA?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių