Savanorystei amžius – ne kliūtis

Sujungus energiją, kuriai atstovauja jaunimas, ir gyvenimo patirtį, kuri sukaupta vyresniosios kartos, galima įgyvendinti daug gražių projektų.

Ar pagyvenusių žmonių vieta – namie prie televizoriaus? Tikrai ne. Aktyviai visuomeninėje veikloje dalyvaujantys senjorai tokią nuomonę sėkmingai neigia.

Per spalio viduryje Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje iškilmingai minėtą Kartų savanorystės dieną penkiose kategorijose įteikti socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko apdovanojimai žmonėms, kurie savo ryškia visuomenine veikla skatina kartų solidarumą ir savanorišką veiklą, o senjorų organizacijų lyderiai pagerbti specialiais padėkos raštais.

Šis Europos vyresnio amžiaus žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metams paminėti skirtas renginys draugėn subūrė beveik pusę tūkstančio svečių iš visos Lietuvos. Renginyje vyko ir apskritojo stalo diskusija dėl jaunosios ir vyresniosios kartų bendradarbiavimo, joje dalyvavo nevyriausybinių vyresnio amžiaus žmonių ir jaunimo organizacijų atstovai.

„Šie metai visoje Europoje paskelbti vyresnio amžiaus žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metais. Tai puiki paskata didinti kartų tarpusavio supratimą, pažinimą, stiprinti vyresnio amžiaus žmonių ir jaunimo organizacijų bendradarbiavimą. Manau, sujungus energiją, kuriai atstovauja jaunimas, ir gyvenimo patirtį, kuri sukaupta vyresniosios kartos, galima įgyvendinti daug gražių projektų, tad to iš visos širdies ir linkiu. Juk visas kartas vienija bendras tikslas – kurti tokią visuomenę ir valstybę, kurioje gera būtų gyventi visiems“, – renginyje kalbėjo ministras D.Jankauskas.

Šiame renginyje vykusioje apskritojo stalo diskusijoje dalyvavę Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto bei Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos atstovai diskutavo apie vyresnio amžiaus žmonių ir jaunimo savanorystės patirtis, bendradarbiavimo svarbą ir galimybes.

Diskusijos dalyviai sutarė, kad bendradarbiauti svarbu ir jauniems, ir vyresniems, ypač svarbi iniciatyva pradėti bendrą veiklą, tad šie Europos metai ir šis renginys yra puiki galimybė užmegzti ryšių, naujoms idėjoms gimti.

Taip pat įteikti specialūs ministro D.Jankausko padėkos raštai pagyvenusių žmonių organizacijų lyderiams, kurie pasveikino iš visos Lietuvos susirinkusius svečius ir pristatė savo veiklas, už vyresnio amžiaus žmonių aktyvumo skatinimą, kartų solidarumo ir savanoriškos veiklos plėtojimą.

Šią Kartų savanorystės dieną vainikavo muzikinė programa – Valstybinio Vilniaus kvarteto ir solisto Liudo Mikalausko koncertas „Maironio balsu“.

SADM inf.

Nominacijos ir laureatai

Apdovanojimas „Už sporto populiarinimą tarp kartų“ įteiktas Lietuvos keliautojui, vienam iš orientavimosi sporto pradininkų Lietuvoje, 17 kartų Lietuvos turizmo čempionui, Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ generaliniam sekretoriui Algimantui Jucevičiui.

Apdovanojimą „Už istorinės atminties išsaugojimą visoms kartoms“ gavo projekto „Misija Sibiras“ vadovas, labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktorius Arnas Marcinkus.

Apdovanojimu „Už lietuviško folkloro puoselėjimą tarp kartų“ pagerbta žinoma etnomuzikologė, humanitarinių mokslų daktarė, folkloro atlikėja Loreta Sungailienė. Apdovanojimas „Už lietuviško žodžio puoselėjimą tarp kartų“ įteiktas habilituotai humanitarinių mokslų daktarei, profesorei, daugybės publikacijų, knygų, vadovėlių autorei Viktorijai Daujotytei-Pakerienei, apdovanojimą jai perduos L.Sungailienė.

Apdovanojimu „Už darbus su jaunąja karta“ pagerbta Vanda Juknaitė – Lietuvos prozininkė, dramaturgė, eseistė, dirbanti socialinės pedagogikos srityje su benamiais, gatvės vaikais, neįgaliaisiais, įsteigusi jiems vasaros stovyklą Inkūnuose.

Padėkos raštai įteikti: Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos vadovei Grasildai Makaravičienei, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ vadovui Petrui Ruzgui, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkui Povilui Jakučioniui, Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto rektorei Zitai Žebrauskienei.


Šiame straipsnyje: Socialinis spektras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių