Sausio mėnesį užfiksuota 1,3 proc. infliacija

2010 m. sausio mėn., palyginti su 2009 m. gruodžio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,3 proc., pranešė Statistikos departamentas.

2010 m. sausio mėn., palyginti su 2009 m. gruodžio mėn., bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 7,1 procento pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 2,2 – transporto prekės ir paslaugos, 1 procentu – maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 1,4 procento – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai ir 4,5 procento atpigę drabužiai ir avalynė.

Vartojimo prekių kainos per minėtąjį laikotarpį padidėjo 1,7 procento, paslaugų kainos beveik nepasikeitė.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė nuo 2010 m. sausio 1 d. 33,3 procento pabrangusi elektra, 0,8 – karštas vanduo ir centralizuotai tiekiama šiluma. Būsto nuomos mokesčiai sumažėjo 6,5 procento, suskystintos dujos maistui gaminti atpigo 1,7, būsto priežiūros ir remonto paslaugos – 0,8 procento.

Transporto prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 4,3 procento pabrangęs benzinas, 6,3 – dyzeliniai degalai, 7,4 – suskystintos automobilinės dujos, 9,5 – keleivinio geležinkelių transporto paslaugos. Keleivinio oro transporto paslaugos atpigo 8,3 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 35,9 procento pabrangusios vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos), 2 procentais – šokoladas ir kiti konditerijos gaminiai, 6,2 procento – miltai, 21,4 – kopūstai, 2,8 – gaivieji gėrimai, 2,9 – citrusų vaisiai. Kiauliena atpigo 1,8 procento, virtos dešros ir dešrelės – 1 procentu, bananai – 5, paukštiena – 0,9 procento.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių kainų padidėjimą nulėmė 2,3 procento pabrangę tabako gaminiai, 1 procentu – spirituoti gėrimai, 0,5 – alus. Vynas ir vyno produkcija atpigo 0,6 procento.

Drabužių ir avalynės mėnesiniam kainų pokyčiui įtaką darė dėl nuolaidų 5 procentais sumažėjusios drabužių ir 3,5 procento – avalynės kainos.


Šiame straipsnyje: kainų indeksasinfliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių