Sausį per 40 proc. elektros nupirkta elektros biržoje, už ją mokėta šiek tiek pigiau

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje pradėjusioje veikti elektros biržoje per sausio mėnesį parduota 43 proc. viso Lietuvoje suvartojamo elektros kiekio, o vidutinė jo kaina siekė 13,84 cento už kilovatvalandę (ct/kWh).

Vidutinė biržoje suprekiautos elektros energijos kaina (13,8 ct/kWh) yra tik pačios elektros, kaip prekės, kaina be infrastruktūros mokesčių, kurie sudaro galutinę vartotojų mokamą kainą. Palyginimui – šiuo metu  Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatyta normatyvinė elektros energijos gamybos savikaina yra 15,5 ct/kWh.

Mažiausia vidutinė dienos kaina elektros biržoje susiformavo sausio pradžioje – 5,8 ct/kWh, aukščiausia – 19 ct/kWh – per didžiausius šalčius paskutinę sausio savaitę. Kainų svyravimą labiausiai įtakojo poilsio bei švenčių dienų laikotarpiai, o pakilimą – dėl rekordinio šiais metais šalčio išaugęs elektros energijos poreikis, kai šiluminės elektrinės daugiau dėmesio turėjo skirti šilumos, o ne elektros gamybai.

„Pirmasis biržos veiklos mėnuo pranoko lūkesčius dalyvių aktyvumu ir pasiekta apyvarta. Birža veikė sklandžiai, kainas daugiausia koregavo oro sąlygos, vyko aktyvi tarptautinė prekyba“, – sakė rinkos operatoriaus "Baltpool" generalinė direktorė Lina Skrabutėnaitė.

Biržoje yra užsiregistravę ir aktyviai veikia ne tik vietiniai gamintojai ir pirkėjai, bet ir kaimyninių šalių elektros prekybos įmonių atstovybės, sudariusios biržos dalyvių sutartis. Per sausį biržos dalyvių padaugėjo iki 20-ties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių