Saulės energetikai: skolintis užsienyje ir paprasčiau, ir naudingiau

Per įvairias Europos Sąjungos (ES) paramos priemones į maždaug 74 mln. litų pretenduojantys saulės elementų gamintojai dėl projektų finansavimo tariasi su užsienio bankais ir pabrėžia: skolintis užsienyje ir paprasčiau, ir naudingiau.

Pramoninių įrašytų CDir DVD kompaktinių diskų gamintoja bendrovė "BOD Group", saulės elementų gamybai, moksliniams tyrimams ir technologijų plėtrai įkūrusi įmones "Baltic Solar Energy" ir "Baltic Solar Solutions" skelbia pradėjusi derybas dėl projekto finansavimo su didžiausiu Ispanijos banku "BancoSantander" ir Vokietijos "Landesbank Baden Wurttemberg", pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Investicijoms siekiama pasiskolinti 55-65 mln. litų.

Kitą finansavimo dalį, beveik 45 mln. litų, bendrovės "Baltic Solar Energy" ir "Baltic Solar Solutions" jau yra užsitikrinusios per ES paramą arba pateikusios paraiškas gauti tokią paramą.

Dar į 15 mln. litų finansavimą šios įmonės drauge su kitomis pretenduoja per paramą, skiriamą klasterių veiklai.

"Vietos bankai labai nori dalyvauti mūsų projekte ir siunčia pasiūlymus. Tačiau, pavyzdžiui, vokiečių pasiūlytos sąlygos yra penktadaliu geresnės nei siūlo vietiniai, įskaitant ir mažesnes palūkanas", - sako "BOD Group" generalinis direktorius ir "Baltic Solar Energy" vadovas Vidmantas Janulevičius.

Pasak jo, Lietuvos bankai reikalauja, kad prie projekto įgyvendinimo įmonė prisidėtų 20-30 proc. pradiniu įnašu, o užsienio bankai sutinka finansuoti, kai pradinis įnašas siekia 15 proc.

"Jei perki įrangą, Vokietijoje įsijungia eksporto skatinimo mechanizmai ir požiūris į paskolos gavėją visai kitoks nei Lietuvoje", - pritaria ir su tais pačiais bankais, kaip ir "BOD Group", dėl paskolos besiderančios įmonės "Via Solis" valdybos narys Rimvydas Karoblis.

Pasiskolintos lėšos, pasak verslininkų, bus naudojamos naujai gamyklai statyti ir įrangai įsigyti. Tai bus jau išbandytų užsienio technologijų pagrindu pastatytos, tiesa, naujausios, trečios kartos, kokių Europoje dar nėra, saulės elementų ir modulių gamyklos.


Šiame straipsnyje: saulės energijaskola

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių