„Sampo“ įsitvirtina „Nordea“ banke

Suomijos finansinių paslaugų grupė "Sampo Group", prieš kurį laiką itin sėkmingai pardavusi "Sampo Bank", dabar nuosekliai didina savo dalį banke "Nordea". Ji balandį iš Švedijos vyriausybės už 252 mln. eurų įsigijo dar 0,7 proc. "Nordea" akcijų ir dabar valdo 21,4 proc. banko akcinio kapitalo.

"Sampo Group", kurios pagrindinis turtas yra draudimo grupė "If P&C Insurance", veiksmai, kai kurių rinkos analitikų nuomone, yra savotiškas barometras: kai ji investuoja į bankų akcijas, tai reiškia, kad investuoti finansų rinkose yra palanku, o kai parduoda - tai yra signalas, kad akcijų geriau atsikratyti.

"Sampo Group" perimti visą "Nordea" banką galėtų tik atsiskaitydami už jį akcijomis, o ne pinigais. Draudikai dažnai yra įžvalgesni ir atsargesni nei kiti investuotojai, todėl toks sėkmingas banko pardavimas turbūt nėra paprastas atsitiktinumas", - mano Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Pasak jo, "Danske" už "Sampo" banką sumokėjo 3,5 karto daugiau nei parduoto verslo nuosavo kapitalo vertė. Šiuo metu bankai Skandinavijos šalyse kainuoja 2-3 kartus pigiau.

"Sampo" pirkti "Nordea" akcijas pradėjo 2006 metais, kai buvo paskelbta, kad "Sampo Bank" grupė už 4,05 mlrd. eurų parduodama bankui "Danske Bank". 2010 metais "Sampo Group" banką "Nordea" vadino jau ne paprasta finansine investicija, o savo asocijuota bendrove.

"Dėl tokių pirkinių kaip šis turime gerą nuojautą", - kalba "Sampo Group" ketvirtas didžiausias akcininkas ir "Nordea" valdybos pirmininkas Bjornas Wahlroosas.

Suomiai čia ir toliau nusiteikę didinti savo dalį - jie siekia valdyti 22-23 proc. "Nordea" akcinio kapitalo.

Pasak V.Plunksnio, šiuo metu "Sampo Group" rinkos kaina yra mažiau nei 13 mlrd. eurų, o "Nordea" - daugiau nei 31 mlrd. eurų.

"Tikėtina, kad "Sampo" galėtų pelningai parduoti "Nordea" akcijas, jeigu jomis susidomėtų kuri nors kita didelė grupė", - sako V.Plunksnis. Jis primena, kad anksčiau rinkoje būta pasvarstymų, kad "Nordea" įsigijimu domisi SEB, ir esą patį "Nordea" domina susijungimas su "Swedbank". Todėl scenarijų, kas gali nutikti su "Nordea" banku ateityje, yra daug.

Švedijos valstybė valdo daugiau kaip 13 proc. "Nordea" banko akcijų.


Šiame straipsnyje: NordeaSampo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių