Šaltiniai: derybos su „Gazprom“ bus tęsiamos penktadienį Maskvoje

Lietuvos premjerui antradienį Andriui Kubiliui pasiskundus, kad Rusijos dujų koncernas "Gazprom" neskuba tęsti derybų su Lietuva dėl trečiojo Europos Sąjungos (ES) energetikos paketo įgyvendinimo ir mažesnių Lietuvai parduodamų dujų kainų, paaiškėjo, kad derybininkai Maskvoje susitiks jau šį penktadienį.

Pasak neoficialių BNS šaltinių, energetikos viceministro Arvydo Darulio vadovaujama derybų grupė vyksta į Maskvą penktadienį.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pirmadienį kalbėjo, kad Lietuvos ir "Gazprom" atstovai turėtų susitikti ir tęsti derybas jau artimiausiu metu. Ministras, skirtingai nei premjeras, tikino, kad "Gazprom" atstovai linkę tęsti derybas su Lietuva: "Aš manau, kad "Gazprom" linkęs, nes kitas derybų etapas įvyks artimiausiu metu".

Tuo tarpu "A.Kubilius antradienį Lietuvos radijui sakė kol kas negirdintis iš "Gazprom" aiškesnių atsakymų, kada derybos bus tęsiamos: "Galbūt tai susiję ir su "Gazprom" vidinėmis pertvarkomis. Galbūt "Gazprom" tikisi, kad Lietuvos siekis siekti sąžiningų ir teisingų kainų kaip nors gali būti atvėsęs. Turiu pasakyti, kad tai būtų labai klaidingas "Gazprom" požiūris".

Paskutinį kartą Lietuvos ir "Gazprom" derybininkai susitiko Maskvoje balandžio pirmoje pusėje.

Pasak BNS šaltinių, derybos vyksta aktyviai ir tikėtina, kad jos bus sėkmingos - kaip ir tikisi A.Sekmokas, esama tikimybės susiderėti iki naujo šildymo sezono pradžios, o iš "Gazprom" perkamų dujų kaina gali sumažėti daugiau nei 15 procentų.

Sekmokas yra apkaltinęs "Gazprom", kad jis Lietuvai tiekia dujas neteisinga kaina, o "Lietuvos dujų" vadovus - kad šie nesiderėjo dėl mažesnės kainos Lietuvai. Pasak jo, Lietuva sieks sumažinti kainą 15 procentų. Ministras yra teigęs, kad jei nepavyks gražiuoju sutarti su "Gazprom", ginčas persikels į Stokholmo arbitražą.

Vienas "Gazprom" vadovų Valerijus Golubevas yra pareiškęs, kad bylinėsis su Lietuva. Jo žodžiais, Lietuva pralaimės bylą, nes koncernas nepažeidė savo įsipareigojimų - dujų kainų formulei Lietuvos Vyriausybė esą pritarė 2008 metais, iki trečiojo ES energetikos paketo taikymo.
Po šių pareiškimų Energetikos ministerija ir "Gazprom" pradėjo derybas - jau įvyko du susitikimai. Lietuva tikisi iki naujojo šildymo sezono susitarti su "Gazprom" dėl dujų kainos ir magistralinių, skirstomųjų dujotiekių bei dujų tiekimo veiklos atskyrimo, valstybei perimant magistralinių dujotiekių valdymą.

Lietuvos Vyriausybei priklauso 17,70 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, Rusijos koncernui "Gazprom" - 37,06 proc., Vokietijos "E.ON Ruhrgas International" (38,9 proc. akcijų). "Lietuvos dujų" akcijos kotiruojamos "Nasdaq Omx" Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.


Šiame straipsnyje: GazpromDujosdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

fikas

fikas portretas
Jeigu nepavyks derybos ir nebus sumazintos duju kainos,geriau negrizkite i Lietuva.Nereikalingi tokie derybininkai ,kurie dirba ne tautos intresam o suinteresuotom grupuotem.

www.leningradspb.ru

www.leningradspb.ru portretas
pirmam: Auksiniai žodžiai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių