Šalies turgavietėse - sezoninis stabilumas

Turgaviečių apyvarta rudenį atsigavo, bet jų valdytojai ir prekiautojai tai vadina tik laikina stabilizacija, kurią palaiko žieminės aprangos bei avalynės pardavimai.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkės pavaduotojas Donatas Botyrius „Verslo žinioms“ teigė, jog didesnio prekybos pagyvėjimo turgaus prekiautojai nejaučia.

„Greičiau pavadinčiau tai ne pagyvėjimu, o stabilumu, kuris susijęs su sezoniškumu, nes gyventojai, ieškodami pigiau įsigyti žieminių drabužių ir apavo, keliavo į turgų“, - sakė jis.

Statistikos departamento duomenimis, šiemet trečiąjį ketvirtį šalies turgaviečių apyvarta buvo 270 mln. litų - 4 proc., arba 12 mln. litų mažesnė nei tuo pačiu metu pernai. Maisto prekių pardavimams traukiantis, ne maisto prekių parduodama vis daugiau: trečiąjį ketvirtį maisto produktų parduota už 130 mln. litų -18 mln. litų mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, o ne maisto prekių pardavimai padidėjo 7 mln. litų iki 127 mln. litų. Tuo tarpu mėsos ir mėsos gaminių pardavimas nuo 2010-ųjų gegužės, kai šiai prekybai tapo būtini kasos aparatai, nuolat mažėja.

Anot D.Botyriaus, akivaizdu, jog apsunkinus verslo sąlygas kai kuriems prekiautojams tokia prekyba tapo neparanki ir jie pasitraukė.

"Yra tokių, kurie prisitaikė ir dirba, matydami perspektyvą. Bet turguose neliko tų, kurie prekiaudavo savaitgaliais ar šiokiadieniais, kad prisidurtų prie algos. Jiems tai daryti nebeapsimoka", - teigė vienas iš asociacijos vadovų.
Turgaviečių apyvarta kasmet vis labiau traukiasi - 2008 metais siekusi 1,3 mlrd. litų, 2009 metais sumažėjo iki 1,2 mlrd. litų, o 2010 metais - iki 1 mlrd. litų. Per tris šių metų ketvirčius turguje parduota prekių už 755 mln. litų.


Šiame straipsnyje: turgus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių