Šalies spaustuvės vietinėje rinkoje nebeišsitenka

Prieš keletą metų gausiau investavusios į gamybą, kritus pardavimams, spaustuvės vietinėje rinkoje nebeišsitenka.

Skaičiuojama, kad net daliai bendrovių bankrutavus šalies įmonių pajėgumas kelis kartus viršija vietinės rinkos poreikį, vienintelė galimybė išsilaikyti - sutelkti pajėgas į užsienio rinkas, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Praėjusių metų rudenį, po kelerių nuosmukio metų, visų segmentų spaustuvės vėl pradėjo jausti augančią darbų apimtį - šiek tiek daugiau užsakymų sulaukiama tiek iš vietinės rinkos, tiek iš užsienio klientų, tačiau pastarieji tapo svarbiausiu prioritetu.

Stipriai susitraukusi vietinė rinka, pasak verslininkų, vis dar orientuojasi į mažiausią kainą, o ir atsigauna ji per lėtai. "Kai rinka buvo išsiplėtusi, eksportas buvo tik viena iš spaustuvių veiklų. Kai rinka susitraukė, beveik dvigubai sumažėjo, eksportas tapo gelbėjimosi šiaudu", - padėtį aptaria Erika Furman, Lietuvos spaustuvininkų asociacijos prezidentė.

Ji skaičiuoja, kad šiuo metu spaustuvių pajėgumas bent 4-5 kartus viršija vietinės rinkos paklausą. Proveržio Lietuvoje E. Furman neprognozuoja, esą šiemet vietinių užsakymų daugės, tačiau vos keliais procentais, palyginti su pernai.

"Sapnų sala" pernai paslaugų eksportą padidino daugiau nei 300 proc. Užsakymai atplaukia iš įvairių šalių, net ir iš Kinijos.

Eksporto apimtį bendrovė galėtų padidinti dar bent 4-5 kartus, tačiau koją kiša ribotos finansinės galimybės.

S. Jokužio leidyklos-spaustuvės eksportas išaugo 25 proc., "Lietuvos ryto" spaustuvė eksportuoja apie trečdalį visų parduodamų paslaugų, tikimasi užsienio klientams parduoti daugiau.

Verslininkai pažymi, kad nors sunkmečiu Lietuvoje bankrutavo nemažai spaustuvių, kritusių pardavimų neatlaikė arba savo užsakymus smarkiai sumažino ir dauguma leidėjų, taigi konkurencija beveik nesumažėjo. Tačiau užsienio rinkose lietuvių spaustuvininkai pastaraisiais metais atranda vis daugiau galimybių konkuruoti.


Šiame straipsnyje: spaustuvės

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių