Saldumynų gamintojai jau ruošiasi švenčių sezonui

Ištvėrę karštą vasarą konditeriai sako, kad ruduo juos palepino ne tik vėsesniais orais, bet ir augančiais pardavimais.

O pardavėjai džiaugiasi didėjančiais klientų srautais ir sako, kad lietuvaičiams dar yra kur pasitempti, nes kaimynai šokolado suvalgo kur kas daugiau, praneša LTV „Panorama“.

Konditeriai sako, kad šie metai būtų buvę geresni už 2009-uosius, jei ne vasara. Rekordiniai liepos ir rugpjūčio karščiai gadino pagamintą produkciją, o žmonės užuot rinkęsi šokoladą, mieliau skanavo ledus ir vaisvandenius, todėl pardavimai kai kurioms saldainius gaminančioms įmonėms sumažėjo net 50 proc.

Pliusų esą nepridėjo ir kylančios žaliavos kainos. Iki 30 proc.brango kakavos produktai, beveik dvigubai – miltai, neatpigo ir šokoladas. O štai saldumynų kainos beveik nesikeitė, nes, anot gamintojų, pirkėjai būtų pirkę dar mažiau. Tačiau vėsūs rudens vėjai atgaivino saldainių rinką.

„Visi ruošiasi Kalėdoms ir mes ruošiamės. Gamyba yra smarkiai padidinta, priimam naujų žmonių, laikinai juos įdarbinam, nes poreikis yra padvigubėjęs, o kartais net ir patrigubėjęs“, – teigė įmonės „Rūta“ direktorius Algirdas Gluodas.

Didžiausias Lietuvos saldainių gamintojas „Vilniaus pergalė“ sako, kad net ir pagerėję rudens pardavimai negali nusverti fakto, jog šiais metais vartojimas Lietuvos ir Baltijos rinkose sumažėjo 10–15 proc. Esą žmonės vis dar jaučia šalia alsuojančią krizę ir taupo, nes saldainių nelaiko būtiniausia preke.

Specializuotos saldumynais prekiaujančios parduotuvėlės sako, kad klientų netrūksta. Anot prekybininkų, šiemet norinčiųjų pasilepinti saldumynais – 10–15 proc. daugiau.

Tiesa, ir pernai, ir šiemet saldainiams vidutiniškai išleidžiama panaši suma: nuo 6 iki 10 litų. Esą labiausiai lietuvaičiai mėgsta riešutų skonio saldainius, tačiau nevengia ir egzotiškesnių, pelėsiniu sūriu ar čili įdarytų saldumynų.

„Jeigu palyginti su Europa, tai dar neužaugom iki vidutinio europiečio suvartojamo šokolado kiekio. Sakykim, Anglijoje vienam gyventojui tenka apie 12 kilogramų šokolado per metus, Italijoje – 6. Taigi lietuviui dar yra kur pasistengti, nes dabar suvalgoma tik 2–3 kilogramai tikro šokolado“, – tvirtino įmonės „AJ šokolado gamyba“ direktorius Gintaras Liaušas.  

Saldumynų gamintojai prognozuoja, kad pardavimai augs iki gruodžio vidurio, o vėliau rinka stabilizuosis. Tačiau kai kurių konditerių manymu, Lietuvos rinka bent šiuo metu nėra perspektyvi, todėl didesnes viltis jie sieja su užsienio šalimis ir eksportu.  


Šiame straipsnyje: saldumynaisaldainiaiŠokoladas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių