R.Žilinskas: planų statyti naują atominę elektrinę Lietuva neatsisakys

Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas tvirtina, kad tragiški įvykiai Japonijoje nesumenkins Lietuvos ryžto pasistatyti naują atominę elektrinę.

 „Visa širdimi esu su Japonijos žmonėmis, patyrusiais milžinišką tragediją, ir su dideliu nerimu stebiu tolesnę įvykių raidą, tačiau noriu pabrėžti, kad šie įvykiai nesumenkins Lietuvos ryžto pasistatyti naują atominę elektrinę“, – tvirtina Rokas Žilinskas.

Komisijos pirmininkas pabrėžia, kad šiuolaikiniai reaktoriai projektuojami ir statomi turint galvoje net mažiausiai tikėtinos avarijos galimybę, o tokia katastrofa, kokia ištiko Japoniją, Lietuvoje dėl objektyvių priežasčių negalima.

„Japonijos salos yra vadinamajame Ramiojo vandenyno ugnies žiede, kuriame užregistruota 10 pačių stipriausių žemės drebėjimų pasaulyje. Vien pačioje Japonijoje žemė kasmet sudreba daugiau kaip tūkstantį kartų. Tuo metu Lietuva yra ant Rytų Europos geologinės platformos – vienos iš seismiškai stabiliausių planetoje“, – aiškina R. Žilinskas. – „Vienas iš darbų, jau atliktų rengiantis naujos atominės elektrinės statybai, buvo seisminiai aikštelės bandymai. Jie parodė, kad žemė po būsima jėgaine yra stabili, tai pripažino ir Tarptautinė atominės energetikos agentūra – didžiausias branduolinės energetikos saugos autoritetas“.

Komisijos pirmininkas pripažįsta, kad avarijos Japonijos atominėse elektrinėse pakėlė saugumo standartų „kartelę“ ir privers tarptautinę bendruomenę juos peržiūrėti, kad atominė energetika taptų dar saugesnė.

Pastarųjų dienų įvykiai, jo manymu, dar labiau sureikšmina abejones dėl Lietuvos kaimynystėje plėtojamų branduolinės energetikos projektų saugumo.

„Mes tebesilaikome nuomonės, kad atominių elektrinių projektai Baltarusijoje ir Karaliaučiuje plėtojami neskaidriai ir skubotai, nepaisant kaimynų nuomonės ir prieštaraujant tarptautinėms konvencijoms bei kitiems teisės aktams. Ir ši nuomonė Japonijos įvykių kontekste darosi dar tvirtesnė“ – sako R. Žilinskas.


Šiame straipsnyje: VAEAEJaponija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmas

Edmas portretas
Pritariu.

manau

manau portretas
, kad Rokenlolas ir Saulele neatsisakys ALAUS, o del elektrines- ne Tau Rokuti apie ja aiskinti, tu cia toks zinovas, koks is popieziaus baleto sokejas.... p.s nieko asmenisko Rokuti, tu manau ir pats ta supranti:)

Liaudis

Liaudis portretas
O Lietuvos liaudies balso ar nereikia klausti?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių