Rytų Europoje bulvių plotai sumažėjo, bet derliai išaugo

Daugelyje Rytų Europos šalių prognozuojami sumažėję bulvių plotai. Tai lėmė praėjusį sezoną buvusios didelės grūdų kainos ir sumažėjusios bulvių augintojų pajamos. Tačiau daugelyje šalių padidėjus bulvių derlingumui, šiais metais bendras derlius turėtų viršyti 2007 metų lygį, skelbia Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Daugiau kaip pusė visų Rytų Europos bulvių išauginama Lenkijoje. Prognozuojama, kad šioje šalyje bulvių plotai gali būti sumažėję apie 7 procentus (iki 530 tūkst. ha). Sausrą patyrusiuose Šiaurės ir Vidurio regionuose dažnai derlius nesiekia 20 t/ha. Laistomuose plotuose derlius siekia 30-35 t/ha, bet tokių ūkių Lenkijoje mažuma. Išankstinėse pardavimo sutartyse bulvių kaina svyruoja nuo 115 iki 124 euro už toną (397-428 Lt/t).

Remiantis įvairių šaltinių prognozėmis, Rumunijoje bulvių plotai gali būti sumažėję nuo 5 (iki 263 tūkst. ha) iki 20 procentų. Bet kokiu atveju derlius šioje šalyje bus mažesnis negu praėjusiais metais, nes derliui labai pakenkė daugelyje regionų užsitęsusios sausros, o rytinėje šalies dalyje - potvyniai.

Sausringuose rajonuose per vegetacijos laikotarpį iškrito tik pusė įprastinės kritulių normos, todėl šiuose rajonuose bulvės smulkios, o užtvindytuose - pažeistos maro, netinkamos sandėliavimui kokybės. Nors galutinės derliaus prognozės dar nepateiktos, bulvių vidutinės kainos yra apie 30-40 procentų mažesnės nei 2007 metais - sudaro apie 100-120 eurų už toną (345-414 Lt/t). Tokios kainų tendencijos Rumunijos bulvių augintojus gali paskatinti atsisakyti jų auginimo.

Remiantis prognozėmis, Čekijoje gautas didesnis už vidutinį bulvių derlius. Dėl didelės pasiūlos prekybos tinklai darė didelį spaudimą kainoms. Rugsėjį prekybos tinkluose akcijų metu buvo galima nusipirkti bulvių po 33,3 eurus už toną (115 Lt/t). Vidutinė bulvių kaina augintojų ūkiuose ne akcijų metu siekė 85 eurus už toną (293 Lt/t) ir buvo 20-30 procentų mažesnė už 2007 m. atitinkamo laikotarpio kainą.

Remiantis nacionalinių statistikos departamentų duomenimis, Lietuvoje ir Latvijoje taip pat sumažėjo bulvių plotai, tačiau Estijoje - padidėjo. Nors vasaros pradžioje pasėliams žalos padarė sausra, visą likusį vegetacijos laikotarpį vyravo palankios oro sąlygos, todėl derliaus prognozės yra geros. 


Šiame straipsnyje: bulvėsderliuskainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių