Rusijos veterinarijos tarnybos vadovas: draudimai Lietuvai išėjo į naudą

Draudimų išvežti į Rusiją pieno, mėsos produktus pernai sulaukusiai Lietuvai tai išėjo į naudą, teigia Rusijos federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos vadovas.

"Piene buvo rasta antibiotikų ir jūsų įmonės ėmėsi veiksmų, kad pagerintų produkcijos kokybę. Tai geriau ne tik Rusijai, tai geriau ir jums", - spaudos konferencijoje Vilniuje penktadienį pareiškė tarnybos viršininkas Sergejus Dankvertas.

Jis teigė, kad svarbiausias yra ne produkcijos įvežimo klausimas, o tai, ar teisinga pastebėta problema.

Pernai, kai Rusija dėl antibiotikų likučių uždraudė didelių Lietuvos pieno perdirbėjų produkcijos eksportą, Lietuvos pieno įmonių pardavimai Rusijoje smuko 100 mln. litų.

Tuomet nesutapo Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos reikalavimai - ES leidžiama 100 mikrogramų antibiotikų viename litre, o į Rusiją eksportuojamuose produktuose antibiotikų negali būti iš viso.

Rusijos veterinarijos tarnybos viršininko teigimu, nors teisės aktus bandoma harmonizuoti, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad Rusijos taikomų normų bus atsisakyta.

"Galiu pasakyti, kad ne visi Europos Sąjungos standartai kaip ir ne visi JAV standartai, mūsų nuomone, turi daugiau pagrindo likti todėl, kad dauguma mūsų standartų leidžia sveikesnę produkciją", - teigė S.Dankvertas.

Jis teigė, kad derinant normas padaryta gana daug: "Aš manau, kad ir ES reikia žiūrėti ne tik savo normų, bet ir perimti Rusijoje galiojančias normas".

Anot S.Dankverto, eksporto draudimų Rusija imasi tam, kad įmonės greičiau sureaguotų ir imtųsi aktyvių veiksmų.

"Kai tai buvo padaryta, mes pradėjome leisti įmonėms eksportuoti vėl", - sakė Rusijos veterinarijos tarnybos vadovas.

Šiuo metu, anot Lietuvos žemės ūkio ministro Kazimiero Starkevičiaus, į Rusiją leidžiama eksportuoti 95 proc. tai norinčių daryti šalies įmonių.


Šiame straipsnyje: RusijaeksportasDankvertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių