Rusijos ekonominė galia neišvengiamai bliūkšta

Po dramatiškų Užkaukazės įvykių Rusijos biržos vertė sumenko, teigia „FinHill" analitikai. Akylas stebėtojas galbūt paskubėjo susieti šį Rusijos biržos indekso vertės sumažėjimą su karu, kurį Rusija ką tik kariavo, ir galbūt su tomis sankcijomis, kurios jai šiandien gresia.

Be jokios abejonės, karas ir gresiantys nemalonumai su Europos Sąjunga ir JAV jokiu būdu neskatina finansinės ir ekonominės veiklos, tačiau, „FinHill" analitikų nuomone, Rusijos biržos vertės sumažėjimą reikėtų labiau sieti su naftos ir dujų kainų sumažėjimu, kadangi didžiausią svorį RTS indekse turi būtent naftos ir dujų bendrovės.

Karas Gruzijoje galbūt tik kelioms dienoms pastūmėjo indeksą žemyn, tačiau jau nuo šių metų birželio mėnesio RTS indeksas nuosekliai mažėjo. Šis mažėjimas yra glaudžiai susijęs su kiek vėliau prasidėjusiu naftos kainos mažėjimu.

Ekonominės galios šaltinis - nafta ir dujos

Rusijos biržos jautrumas naftos kainoms neapsiriboja pagrindinių indekso bendrovių pajamų priklausomybe nuo naftos kainos. Nemažą dalį valstybės mokestinių įplaukų sudaro mokesčiai už parduotą naftą. Mažėjant naftos kainai mažėja ir valstybės mokestinės įplaukos, o tai netrukus pasireiškia visose valstybės gyvenimo srityse, net ir tose, kurios nėra tiesiogiai susijusios su naftos verslu.

Ir bendrovių, ir visos Rusijos valstybės ekonominės galios šaltinis yra nafta ir dujos. Gali susidaryti įspūdis, kad nuo 1997 metų Rusija sąmoningai stengėsi didinti naftos ir dujų gavybą, kol 2007 metais ji beveik pasiekė buvusį Sovietų Sąjungos naftos išgavimo lygį. Turint galvoje naftos kainų padidėjimą per šį 15 metų laikotarpį Rusijos valstybės ir bendrovių pajamos iš naftos ir dujų akivaizdžiai viršija buvusias Sovietų Sąjungos pajamas, tikina analitikai.

Didelė priklausomybė nuo pajamų iš naftos neabejotinai buvo didžiulis Rusijos akcijų biržos privalumas, kai naftos kaina kilo. Nepaisant keleto kritimų Rusijos akcija birža atrodė geriau palyginus su JAV birža, bent jau kol naftos kaina kilo. Pradėjus kristi naftos kainai laukiami Rusijos bendrovių rezultatai suprastėjo, o tai paskatino staigų RTS indekso kritimą.

Naftos kaina - globalaus ūkio sveikatos rodiklis

Ką toliau daryti su Rusijos bendrovių akcijomis? Tai priklauso nuo naftos kainos lūkesčių. Jei tikime, kad naftos kainos sumažėjimas laikinas, tai dabartinis akcijų kainų kritimas yra gera galimybė įsigyti atpigusių akcijų.

Tačiau, „FinHill" analitikų nuomone, šis naftos ir kitų žaliavų kainų mažėjimas turi ciklinį pobūdį ir yra susijęs su pasauliniu ūkio sulėtėjimu.

Jei tikrai taip yra, tai naftos kaina, o kartu ir Rusijos bendrovių akcijos dar kurį laiką pigs, ir jų pirkti dabar tikrai nevertėtų, pataria ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių