Rusijai nutraukus dujų tiekimą į Baltarusiją, Lietuva pasirengusi jų gauti iš Latvijos

Dujų transportavimo bendrovė "Lietuvos dujos" yra pasirengusi importuoti gamtines dujas per Latviją, jei Rusijai nutraukiant dujų tiekimą į Baltarusiją sumažėtų per pastarąją šalį į Lietuva patenkantys šio kuro kiekiai.

"Mes esame pasiruošę ir informuoti nuo praėjusios savaitės. Rusija neribos tranzitu per Baltarusijos teritoriją perduodamų dujų kiekių, jos turi ateiti iki Lietuvos. Tačiau, jeigu būtų sutrikimų iš Baltarusijos pusės, esame paruošę visas technines galimybes ir turime sutartinius įsipareigojimus tiekti į Lietuvą dujas iš Latvijos Inčiukalnio dujų saugyklos bei sistemos", - BNS sakė "Lietuvos dujų" atstovė spaudai Sigita Petrikonytė-Jurkūnienė.

Pasak jos, kol kas dujų tiekimas į Lietuvą netrinka ir slėgis vamzdžiuose nemažėja, sistema veikia, riboti dujų tiekimo vartotojams "Lietuvos dujos" neplanuoja.

Rusijos naujienų agentūra "Ria Novosti" pranešė, kad pirmadienį Rusija dėl skolų pradėjo laipsniškai mažinti gamtinių dujų tiekimą į Baltarusiją. Per Baltarusijos vamzdynus gamtinės dujos yra tiekiamos ir į Lietuvą, o per Lietuvą į Kaliningradą.

"Lietuvos dujos" patvirtino, kad dispečeriniais kanalais gavo pranešimus, patvirtinančius, kad 9 valandą Lietuvos laiku dujų tiekimas Baltarusijai buvo pradėtas riboti. Tačiau, pasak "Lietuvos duju", tranzitiniai dujų kiekiai į Lietuvą ir į Kaliningrado sritį apie 10.30 valandą buvo tiekiami be pakitimų.

"Iš patirties žinome, kad tokie konfliktai tarp dviejų valstybių išsisprendžia greitai", - BNS teigė S.Petrikonytė-Jurkūnienė.

Pasak energetikos ministro patarėjo ryšiams su visuomene Kęstučio Jauniškio, Energetikos ministerija "stebi padėtį" ir palaiko nuolatinį ryšį su "Lietuvos dujų" vadovais.

Rusiškas dujas be tarpininkų perkančios Jonavos azoto trąšų gamintojos "Achemis" generalinis direktorius Jonas Sirvydis BNS tvirtino, kad įmonė nuo gegužės pabaigos iki spalio 1 dienos yra sustabdžius amoniako gamybą ir šiuo metu naudoja nedaug dujų, todėl tikriausiai nenukentėtų, jei sutriktų dujų tiekimas į Lietuvą.

"Mes dabar per mėnesį gamtinių dujų planuojame sunaudoti tiek, kiek ankstesniais laikais, kai dirbome normaliai, sunaudodavome per parą. Kadangi amoniako gamyba stovi, kaip žaliava dujos nenaudojamos", - sakė J.Sirvydis.

Anksčiau, pasak jo, "Achemai" tekdavo beveik pusė Lietuvos sunaudojamų dujų kiekio.

2004 metų vasario mėnesį "Gazprom" kartą buvo sumažinęs dujų tiekimą Baltarusijai, o ji pradėjo naudoti ne jai skirtas tranzitu pumpuojamas dujas. Tuomet "Lietuvos dujos" organizavo dujų tiekimą per Latviją.


Šiame straipsnyje: DujosLietuvos dujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių