Rusija pertvarkė į jos teritoriją įvežamų prekių taisykles

Vasario mėnesį įsigaliojo nauji reikalavimai dėl į Rusijos Federacijos teritoriją įvežamų prekių privalomo atitikties patvirtinimo.

2010 metų vasario 14 d. nutarimu supaprastinama privalomo atitikties patvirtinimo schema: privalomasis sertifikavimas, taikomas tam tikrų rūšių prekėms, keičiamas į atitikties deklaravimą.

„Šiandien eksportuotojas turi atlikti savo produkcijos sąrašo inventorizaciją pagal naujus reikalavimus ir nustatyti, kokios atitikties patvirtinimo formos taikomos būtent jo produkcijai. Sertifikavimas bus privalomas, savanoriškas arba bus taikoma patvirtinimo deklaravimu forma. O gali pasitaikyti ir taip, kad produkcijai jau priimtas ir galioja Теchninis reglamentas“, -  pranešime spaudai cituojama Nonna Uozuolinia, RAB Intertest ir RAB Produkcijos sertifikavimo agentūros, kuri yra UAB „ROSTEST“ atstovybė Baltijos šalių ir Europos teritorijoje, generalinė direktorė.

Nuo 1996 metų veikianti RAB Produkcijos sertifikavimo agentūra, kuri yra UAB „ROSTEST“ atstovybė Baltijos šalių ir Europos teritorijoje, atlieka atitikties deklaracijų registraciją ir išduoda atitikties sertifikatus Rusijos Federacijos (RF) valstybinėje sertifikavimo sistemoje, vadovaudamasi RF įstatymų leidybos ir normatyvinių aktų reikalavimais. Agentūra teikia oficialius рaaiškinimus ir visą informaciją apie atitikties patvirtinimo formas, atsakydama į konkrečius gamintojų paklausimus oficialiame laiške. Ši paslauga yra nemokama ir atliekama per 1-3 dienas. 

„RF valstybinė sertifikavimo sistema iš esmės savo taisyklių nekeitė. Tiesa, pastaruoju metu pasikeitė pats gaminių rūšių sąrašas (nomenklatūra), įvesti nauji standartai, harmonizuoti normatyvai, papildytas reikalavimų saugumo rodikliams sąrašas, tam tikra produkcija pašalinta iš sąrašo, o tam tikra, atvirkščiai, įtraukta. Eksportuotojai iš Baltijos šalių dabar savo produkciją įvežimui į RF gali pateikti muitinėje atitikties deklaracijos, kurią įregistruoja mūsų agentūra, pagrindu“, - teigia Nonna Uozuolinia.

Latvijos bei Europos įmonės turi privalomo produkcijos sertifikavimo sutartis. Iki šiol buvo privalomas, pavyzdžiui, maisto ir parfumerijos sričių produkcijos sertifikavimas. O dabar šių produktų gamintojai privalo turėti tik atitikties deklaraciją.

„Įmonei, kuri pageidauja patvirtinti gaminamos produkcijos saugumą ir kokybę, sertifikatai savanoriškai išduodami pateikus paraišką. Savanoriškas sertifikavimo procedūros atlikimas kelia gamintojo prestižą ir didina sertifikuotos produkcijos konkurencingumą. Dabar, įvedus atitikties deklaravimo sistemą, savanoriškas sertifikatas įgyja ir papildomą prasmę - gamintojas deklaruoja ir patvirtina savo produkcijos saugumo ir kokybės reikalavimų atitikimą“, - sako Nonna Uozuolinia.

Nustatyta tvarka priimta ir sertifikavimo įstaigoje užregistruota atitikties deklaracija turi tokią pat juridinę galią kaip ir atitikties sertifikatas ir leidžia žymėti produkciją atitikties ženklu. Atitikties deklaraciją gali tikrinti ir užregistruoti tik įgaliota sertifikavimo įstaiga.

Į RF teritoriją įvežamų prekių atitikties patvirtinimo sistemos pasikeitimai Baltijos gamintojams, kurie eksportuoja savo produkciją į Rusijos rinką, sukėlė paniką.

„Naujovės įstatymų leidybos srityje iš pradžių priimamos nepatikliai. Bet jau dabar, praėjus dviems savaitėms po naujos sistemos įvedimo, matyti, kad schema kur kas labiau supaprastinta. Latvijos gamintojams atsiveria naujos galimybės pristatyti savo produkciją į Rusijos rinką bendradarbiaujant su sertifikavimo įstaigomis daug greičiau ir be sunkumų“, - pasakoja Nonna Uozuolinia.

Šiuo metu auga bendros tranzito per Baltijos šalis apimtys, ir tam, kad nebūtų užlaikymų muitinėje, patys logistiniai centrai gali būti pareiškėjais dėl atitikties deklaracijos.

 „Kartu su sertifikavimo įstaiga patvirtinamas produkcijos kokybės rodiklis, kurį pateikia gamintojas. Taip palengvinamas produkcijos eksportas ir didinamas jos konkurencingumas“, - pabrėžia Nonna Uozuolinia.


Šiame straipsnyje: prekių taisyklės

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių