Rusija iš Lietuvos reikalauja žemės ūkio produkcijos eksporto prognozių

Rusija pageidauja, kad Lietuva pateiktų jai prognozuojamas žemės ūkio produkcijos eksporto apimtis.

Apie tai penktadienį Vilniuje pranešė Rusijos žemės ūkio ministrė Jelena Skrynnik. Lietuvos pareigūnai teigia, kad tai nereiškia kvotų įvedimo sistemos. Anot jų, dirbant laisvos rinkos sąlygomis skaičiavimus bus sudėtinga pateikti tikslius, tačiau preliminarius duomenis Lietuva pateikti galėtų.

"Priimtas sprendimas ir Lietuvos pusė sutiko, kad būtų sudaryti produkcijos pardavimų balansai, daugiausiai pieno, mėsos, cukraus. Tokie balansai mums leistų padidinti žemės ūkio prekybos apimtis, svarbias mūsų šalims, jas prognozuoti", - sakė J.Skrynnik.

Neoficialiai teigiama, kad tokį pageidavimą Rusijos žemės ūkio ministrė pareiškė ketvirtadienį, kai lankėsi žemės ūkio parodoje "AgroBalt".

"Kaip ministrė ir pasakė, jeigu ateityje po tokių prognozių pateikimo kažkokie skaičiai koreguotųsi, aišku, visą laiką galima sėsti, peržiūrėti, padiskutuoti apie priežastis, dėl ko didėja ar mažėja srautai. bet dar kartą pabrėžiu, kad tai nėra joks Lietuvos ar verslininkų įsipareigojimas. Ir tai nėra kvotavimo sistema, - žurnalistams sakė žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas.

Anot jo, prognozuojami produkcijos eksporto kiekiai, kaip teigė J.Skrynnik, leistų pačiai Rusijai numatyti, kokius sektorius reikia remti ir kokia pigesne produkcija Rusija gali apsirūpinti iš užsienio.

"Paskutiniais metais Rusija apsirūpina tik grūdais, o visa kita iš dalies importuoja. Kadangi rinka yra labai didelė, įdomi ir moki, aišku, kad visi veržiasi, konkuruoja dėl buvimo joje. Ir Rusijos valdžia nori maždaug žinoti ateities planus įvairių firmų ir šalių, ką jie žada į Rusiją importuoti, kad ši šalis galėtų susidėlioti sau vaizdą, kokias savo žemės ūkio sritis remti. Ji sako, kad jai neverta skirti valstybės paramos tam sektoriui, kuris gali pigiau nusipirkti importinės produkcijos", - sakė žemės ūkio viceministras.


Šiame straipsnyje: Rusijaeksportaskvota

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių