Rusija ir Lietuva nesusikalba dėl kiaulių eksporto atnaujinimo

Lietuvos kiaulių augintojai piktinasi jau pusmetį nesulaukiantys, kol bus atnaujintas gyvų kiaulių eksportas į Rusiją. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) teigia nematanti jokių kliūčių atnaujinti eksportą, tačiau Rusijos pareigūnai teigia, kad jiems vis dar trūksta informacijos, rašo portalas iq.lt.

„Tarpvalstybinės sutartys dėl prekybos apribojimų, atšaukimų, yra jų kompetencija (Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos - BNS). Jiems nesiseka to padaryti. Bet klausimas, ką jie daro ir ar tikrai tai daro. To mes nežinome, nes jie tuo klausimu mus nelabai ir informuoja“, - tvirtino Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos prezidentas Algis Baravykas.

VMVT Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Alionienė sakė, kad tarnyba dėl leidimo atnaujinti kiaulių eksportą į Rusiją aktyviai derasi nuo tada, kai šį leidimą davė Europos Komisija.

Eksportuoti gyvas kiaules į Rusiją buvo uždrausta po to, kai praėjusių metų birželį Jonavos rajone užfiksuotas kiaulių maras išplito po kelis šių gyvulių auginimo kompleksus. A.Baravyko teigimu, šalies ūkininkai labai laukia, kol bus atnaujintas gyvų kiaulių eksportas į Rusiją ir neturi jokių žinių, kodėl delsiama tai padaryti.

Lietuvos VMVT vadovui Jonui Miliui praėjusių metų gruodį siųstame jo kolegos Rusijoje Aleksejaus Saurino laiške teigiama, kad atnaujinti gyvų kiaulių eksportą trukdo tai, jog Tarptautiniame epizootijų biure nėra informacijos apie epizootinę situaciją, susijusią su klasikiniu kiaulių maru Lietuvoje 2011 metais.

„Taip pat atsižvelgiant į tai, kad nuo paskutinio karto, kai Lietuvoje buvo užfiksuotas klasikinis kiaulių maras, praėjo mažiau nei 12 mėnesių, kiaulienos eksportas iš Kauno apskrities negali būti atnaujintas“, - teigiama A. Saurino laiške.

Vežti kiaulieną į Rusiją iš kitų Lietuvos apskričių leidžiama nuo 2011-ųjų rugsėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jautis

jautis portretas
teisingai daro rusai ,nera cia ko is tu kubiliniu labusu kiaules pirkti,gales kubilas su siknoku supirkinet jas ir amerikonus sert

jaučiui

jaučiui portretas
Tikras runkelio komentaras.

rusas

rusas portretas
mes kiaules is lenku perkam jos dvigubai pigesnes,o lietuviai tegul patys ryja
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių