Ruošiamasi kompensuoti būsto nuomą jaunoms šeimoms (papildyta 10.20 val.)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) rengia pasiūlymus dėl kompensacijų vargingiausiems už elektrą ir jaunoms šeimoms už socialinio būsto nuomą.

Tačiau tokiu pasiūlymus pristatydamas socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas negarantuoja, kad jiems bus galutinai pritarta Vyriausybėje ir valdančiojoje koalicijoje.

Karpymų nebeplanuoja

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje D.Jankauskas pranešė, kad ministerija baigia rengti naujų socialinių pasiūlymų paketą. "Esame beveik parengę visą paketą pasiūlymų dėl piniginės socialinės paramos pertvarkymo. Tačiau iškart noriu pasakyti, kad tai bus pasiūlymai ne dėl kažkokių naujų karpymų, bet dėl teisingesnio socialinių lėšų paskirstymo", - sakė ministras.

Anot D.Jankausko, SADM nebeplanuoja naujų karpymų socialinėje srityje, nebent situacija ekonomikoje ir šalies finansuose vėl gerokai pablogėtų. "Nebent būtų kokių nors nelaimių, bet to požymių kol kas nėra", - kalbėjo ministras.

Kompensuos už elektrą

D.Jankauskas pranešė, kad ketinama siūlyti didinti kompensavimą vienišiems žmonėms už būsto šildymą. 

Be to, vargingiausiems turėtų būti kompensuojama dalis išlaidų už sunaudotą elektros energiją. "Tas yra nauja, kas yra numatoma mūsų siūlymuose", - sakė ministras.

Pasak jo, preliminariai skaičiuojama, kad vienišiems žmonėms, gaunantiems itin mažas pajamas, per mėnesį gali būti vidutiniškai kompensuota 40 kilovatvalandžių (kWh) sunaudotos elektros, dviejų asmenų šeimai - apie 60 kWh.

Lėšų suras

SADM vadovas užsiminė, kad ketinama parengti pasiūlymus dėl kompensavimo jaunoms šeimoms už nuomojamą būstą. "Norime pasiekti, kad sutrumpėtų eilės laukiančiųjų socialinio būsto, todėl, kad jauni žmonės bent laikinai turėtų savo būstą, pagal projektą jiems galėtų būti kompensuota dalis išlaidų dėl privačiame sektoriuje nuomojamo būsto", - aiškino D.Jankauskas.

Tačiau jis pabrėžė, kad tokiam kompensavimui yra reikalinga patikima sistema, siekinat išvengti galimų piktnaudžiavimų. Tokia sistema esą dar derinama ir tobulinama.

Ministras nesakė, kiek šie pasiūlymai galėtų kainuoti skylėtam socialiniam biudžetui. "Nenoriu burti iš kavos tirščių", - teigė SADM vadovas.

Tačiau, D.Jankausko nuomone, pakankamai lėšų bus surasta, nes planuojama, ka artimiausiais metais "Sodros" biudžetas po truputį pilnės dėl atsigaunančios ekonomikos. Be to, planuojama atlikti kai kuriuos socialinės sistemos pertvarkymus, kurie leistų sutaupyti ne vieną milijoną litų. "Niekas netikime, kad ekonomika stovės tame dugne, kur yra dabar ar kur buvo pernai. Todėl tie pinigai naujiems socialiniams projektams bus surasti. Tikimės daugiau įplaukų ir ekonomikos pagerėjimo, taip pat sutaupant per pertvarkas", - kalbėjo ministras.

Nėra tikras, ar viskam bus pritarta

D.Jankauskas tvirtino nesąs tikras, kad dėl visų SADM pasiūlymų pavyks susitarti. "Nesu toks optimistas, kad viską pavyks priimti. Dalį gal pavyks nuo ateinančių Naujųjų metų priimti, kažkas galbūt įsigaliotų tik nuo 2012 metų ar dar kiek vėliau", - abejojo jis.

Ministras ketina rugsėjį pradėti konsultacijas dėl naujų socialinių kompensacijų paketo su Finansų ministerija, visa Vyriausybe, taip pat su valdančiosios koalicijos partneriais. Tikimasi, kad Seimo rudens sesijoje bent dalis SADM siūlomų įstatymų galėtų būti priimti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių