Rumunija apmokestins mėsainius ir traškučius

Rumunija nusprendė nuo kovo apmokestinti nesveiko maisto produktus, o už tai surinktas lėšas skirti sveikatos programoms.

Rumunija taps pirmąja tokį mokestį renkančia šalimi pasaulyje. Jį mokėti turės juridiniai asmenys, gaminantys, importuojantys ar apdorojantys nesveikus maisto produktus, turinčius daug druskos, cukraus ar priedų. Prie tokių bus priskiriami greito maisto gaminiai, pyragai ir saldainiai, traškučiai, gazuoti gėrimai, išskyrus vandenį ir sultis, praneša interneto portalas EurActiv.com.

Šalies sveikatos ministro Attilos Czekes teigimu, surinktos lėšos atiteks sveikatos ministerijai ir bus skiriamos sveikatos programoms vystyti.

Anot jo, ministerijos darbuotojai paruoš detalų mokesčio modelį, kurį žadama aptarti su tokios produkcijos gamintojais ir platintojais.

Pagrįsdama tokio mokesčio įvedimo būtinybę ministerija teigė, jog vis daugiau europiečių kenčia nuo nutukimo, padidinančio diabeto, padidėjusio kraujospūdžio ir ankstyvos mirties riziką.

„Nesveikas maistas smarkiai padidina mirtingumą ir išlaidas sveikatos apsaugai, jis mažina produktyvumą, blogina gyvenimo kokybę ir sutrumpina jo trukmę“, - teigiama ministerijos parengtame dokumente.

Rumunijos maisto pramonės federacijos vadovas Dragosas Frumosu įspėjo, jog naujas mokestis padidins produktų kainas, o gamintojus privers savo verslą perkelti į kitas šalis, praneša agentūra „Mediafax“.

Jis taip pat priekaištauja, kad įstatymo projektas parengtas be viešų diskusijų.

Apie nesveikų maisto produktų apmokestinimą jau ilgą laiką diskutuojama ir Jungtinėse Valstijose, tačiau šioje šalyje toks mokestis taip ir nebuvo įvestas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių