Rugpjūtį prekės ir paslaugos brango nežymiai

Rugpjūčio mėnesį, palyginti su liepa, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,2 procento.

Statistikos departamentas praneša, kad bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 1,9 procento pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 0,9 - viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugos, 0,7 - įvairios prekės ir paslaugos ir 2,1 procento atpigusios transporto grupės prekės ir paslaugos.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtakos turėjo 9,1 procento pabrangęs karštas vanduo, 11,8 - mokestis už centralizuotos šilumos kiekį, perduodamą per karšto vandens tiekimo sistemą, 9,2 - suskystintos dujos maistui gaminti, 2,4 procento padidėję būsto nuomos mokesčiai.

Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainų padidėjimą nulėmė 1 procentu pabrangusios viešojo maitinimo paslaugos.

Įvairių prekių ir paslaugų grupės kainų pokyčiui įtakos turėjo 2 procentais pabrangusios kirpyklų ir kitos asmens priežiūros paslaugos, 1,8 - laidojimo reikmenys, po 0,6 - asmens higienos reikmenys ir draudimo paslaugos, 0,9 - juvelyriniai dirbiniai, 1,9 procento - laidojimo paslaugos.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui lemiamą įtaką darė 5,9 procento sumažėjusios benzino, 7,7 - dyzelinių degalų kainos. Suskystintos automobilinės dujos pabrango 6,4 procento, keleivinio kelių transporto paslaugos - 1,3, keleivinio geležinkelių transporto - 5,6 procento.

Mėsa ir jos produktai brango 2,5 procento, duona ir grūdų produktai - 1,2 procento.  9,9 procento atpigo daržovės ir bulvės, 5,2 - vaisiai ir uogos, 0,6 - pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai.

Rugpjūčio mėnesį metinė infliacija sudarė 12 procentų. Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, pakilusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro kainos.

Vartojimo prekės per metus pabrango 11,9, paslaugos - 12,3 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių