Rudenį gali būti leista prekyba alkoholiu iki vidurnakčio

Seimas ketvirtadienį pritarė valdančiųjų liberalų pateiktai iniciatyvai iki vidurnakčio prailginti leidimą parduotuvėse prekiauti alkoholiu.

Tačiau galutinis parlamentarų balsavimas dėl to numatomas tik rudenį.

Už tai, kad būtų pritarta Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eriko Tamašausko pateiktai iniciatyvai drausti mažmeninę prekybą alkoholiniais gėrimais nuo 24 iki 9 valandos, balsavo 61 prieš buvo 17, susilaikė irgi 17 Seimo narių.

Šiuo metu alkoholiu parduotuvėse neleidžiama prekiauti nuo 22 iki 8 valandos.

E.Tamašauskas įtikinėjo, kad „reikėtų dar kartą įvertinti pagrįstumą ir proporcingumą to prekybos laiko apribojimo“. Pasak jo, „dabar nuo 22 valandos iki ryto prekyba alkoholiu atiduodama vadinamosioms bobutėms, taksistams, žodžiu, nelegalams“. Todėl esą reikėtų bent dviem valandoms grąžinti alkoholį į parduotuves bei papildomus mokesčius į valstybės biudžetą.

„Nesu už tai, kad kuo daugiau gertų. Esu už tai, kad kuo daugiau lėšų patektų į valstybės biudžetą, kai alkoholis perkamas legaliai“, - tvirtino E.Tamašauskas.

Tačiau pasiūlymo iki vidurnakčio leisti prekiauti alkoholiu iniciatoriai kaltinti alkoholizmo skatinimu. „Tokiomis valandomis pirkti alkoholio eina tik itin daug geriantys. Tai ypač pavojingos valandos. Statistika rodo, kad bent valandai prailginus prekybą alkoholiu net 70 procentų išauga smurtinių nusikaltimų“, - tvirtino konservatorė Vida Marija Čigriejienė.

Pasak Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo, Europos Komisijos tyrimas rodo, kad pajamos gautos iš alkoholio valstybei visada kelis kartus mažesnės už nuostolius – dėl ligų, traumų, gaisrų ir kitų neblaivių asmenų sukeltų nelaimių.

Balandžio pabaigoje Seimas jau buvo atmetęs liberalų siūlymą leisti prekiauti alkoholiu iki vidurnakčio.

Dabar nuspręsta iniciatyvą svarstyti. Iki Seimo rudens sesijos, kuri prasidės tik rugsėjo 10 dieną, išvadą dėl Liberalų sąjūdžio pasiūlymo pratęsti prekybą alkoholiu turės pateikti parlamento Ekonomikos komitetas. Siūlyta, kad išvadą dėl tokio įstatymo priimtinumo pateiktų Sveikatos reikalų komitetas, tačiau 52 balsais prieš 43 apsispręsta šį klausimą perduoti Ekonomikos komitetui.


Šiame straipsnyje: alkoholisprekyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių