RST planuoja pakeisti 40 tūkst. elektros skaitiklių

Bendrovė „Rytų skirstomieji tinklai“ (RST) šiais metais planuoja skirti virš 7 mln. litų ir pakeisti apie 40 tūkst. elektros skaitiklių, siekdama atnaujinti jai priklausančių elektros energijos suvartojimo matavimo prietaisų ūkį.

Pernai RST skyrė apie 6 mln. litų elektros apskaitos prietaisų atnaujinimui ir savo teritorijoje pakeitė 47 tūkst. elektros skaitiklius, iš jų virš 11 tūkst. skaitiklių buvo įrengta naujiems vartotojams. Elektros skaitiklių metrologinė patikra yra nuosekli RST veikla siekiant užtikrinti elektros apskaitos kokybę.

RST Elektros tinklo direktoriaus Virgilijaus Žukausko teigimu, bendrovė kiekvienais metais atnaujina 5-7 proc. visų jos teritorijoje eksploatuojamų elektros apskaitos prietaisų. Šiuo metu RST teritorijoje yra įrengta apie 800 tūkstančių elektros skaitiklių, kuriems reguliariai atliekama metrologinė patikra.

"Nuo 2010 metų RST diegiame daugiausia elektroninius skaitiklius. Šio tipo skaitikliai yra populiarūs ir labiausiai pasiteisino Europos Sąjungos šalyse. Todėl mes, kaip ir kaimyninių ES šalių elektros skirstymo bendrovės, diegiame "Actaris", "Elgama", "Pafal" ir kitų gamintojų skaitiklius, kurių kokybę geriausiai vertina Europos elektros tiekėjai ir patikrą atliekantys ekspertai", - sako Virgilijus Žukauskas.

Teisingą elektros skaitiklių funkcionavimą užtikrina jų metrologinė patikra, kurią atlieka nepriklausomos laboratorijos. Nuo RST įkūrimo pradžios bendrovėje buvęs elektros skaitiklių metrologinės patikros vykdymo atsilikimas buvo sparčiai ir nuosekliai šalinamas.

"Kasmet keičiame nuo 40 iki 50 tūkst. skaitiklių bei atliekame jų priežiūrą. Šiuo metu visi bendrovės tinkle įdiegti elektros skaitikliai naudojami pagal metrologinės patikros galiojimo terminus", - teigia V. Žukauskas.

Pasak jo, tai patvirtina ir Lietuvos metrologijos inspekcijos RST skaitiklių patikrinimo išvados. 2009 m. pabaigoje Lietuvos metrologijos inspekcija atliko planinį RST teritorijoje veikiančių elektros energijos skaitiklių ir žemos įtampos srovės matavimo transformatorių patikrinimą ir pateikė išvadas, jog visos elektros energijos suvartojimo matavimo priemonės naudojamos laiku atlikus metrologinę patikrą. Šias išvadas Lietuvos metrologijos inspekcija pateikė Energetikos ministerijai ir Valstybinei energijos kainų kontrolės komisijai.


Šiame straipsnyje: RSTelektros skaitiklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių