R.Šimašius: reikia galvoti, kaip išmontuoti „Sodrą“

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius sako, kad dabartinę sistemą galima pakeisti „privačiu kaupimu ir kartų solidarumu šeimose“.

„Norint spręsti aprūpinimo senatvėje problemas ilgalaikėje perspektyvoje reikia ne gelbėti „Sodrą“, o galvoti kaip ją „išmontuoti“. Yra du tikrieji keliai sąžiningai ir teisingai pasiekti saugios ir turtingos senatvės tikslą. Pirmasis - tai kaupimas savo senatvei. Galima kaupti asmeniškai, galima instituciškai - per pensijų fondus“, -savo internetiniame dienoraštyje aiškina R. Šimašius, buvęs Laisvosios rinkos instituto vadovas.

Anot jo, „dabartinės „Sodros“ įmokos, jei jos būtų kaupiamos, kiekvienam iš mūsų užtikrintų, ko gero, kelis kartus turtingesnę pensiją nei dabartinė „gaunu ir pravalgau“ sistema“.

„Ne mažiau svarbus sisteminis būdas senatvės problemoms spręsti - tai tikrasis kartų solidarumas. Jis pasireikšti gali ne valstybėje, o šeimoje“, - teigia ministras.

R. Šimašius tvirtina, kad „jei išauginai gerus, protingus, darbščius, teisingus ir atsakingus vaikus, tai jie savo mokesčiais išlaikys visus. Įskaitant tuos, kurie nepasistengė savo vaikų išauklėti tinkamai“.

„Sodros“ sistema, ministro aiškinimu, yra „socialistinis eksperimentas. Be to, jis žlugęs nuo pat jo sumanymo“.

„Tai, kad per paskutinius ketverius metus „Sodros“ pensijos išaugo beveik dvigubai, yra ne „Sodros“ sėkmės iliustracija (o būtent taip buvo bandoma pateikti). Atvirkščiai - tai „Sodros“ neadekvatumo iliustracija. Vertėtų neužmiršti, kad „Sodros“ sistema yra nuosavybę nusavinanti, bet jos nesukurianti. Vienintelė nuosavybė, kurią turi „Sodros“ išmokų gavėjai - tai teisę į dar neuždirbtas įmokų mokėtojų pajamas. Jokios kitos nuosavybės de facto nėra ir niekada nebuvo“, - apibrėžia R. Šimašius.

Per devynis šių metų mėnesius „Sodros“ išlaidos pajamas viršijo  1,743 mlrd. litų. Kitiems metams planuojamas 2 mlrd. litų deficitas.


Šiame straipsnyje: Sodrašimašius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių