R.Šimašius: būtų labai protinga atšaukti ekstremalią padėtį Ukmergėje

Vyriausybės Krizių valdymo komitetas nutarė, kad atsakomybė už padėtį Ukmergėje tenka rajono savivaldybei. Finansinę naštą, kuri gali siekti nuo keliolikos iki kelių dešimčių milijonų litų, turės sumokėti pati rajono valdžia iš savo biudžeto.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius po komiteto posėdžio trečiadienį pareiškė, kad Ukmergės valdžia pasielgtų labai protingai, jei atšauktų ekstremalią padėtį. Tuo tarpu rajono meras sako, kad valdžia neketina atšaukti ekstremalios padėties.

"Tai būtų labai protinga ir tai atitiktų teisės aktų reikalavimus", - sakė teisingumo ministras.

Ministro teigimu, savivaldybės veiksmai gali atnešti milijoninių nuostolių, kurie guls ant Ukmergės gyventojų pečių.

"Mes konstatuojame, kad savivaldybės taryba yra visiškai atsakinga už tas pasekmės, kurios galimai kils priimant dabartinius žingsnius. Turime būti atviri, kad yra rizika, kad žala galima ukmergiškiams, įmonei susidarys nuo keliolikos iki keliasdešimt milijonų litų", - teigė R.Šimašius.

Pasak R.Šimašiaus, buvusi šilumos ūkio nuomininkė privati bendrovė "Miesto energija" savivaldybei gali pareikšti ieškinius dėl Investicijų apsaugos įstatymo pažeidimų ir jie gali būti nagrinėjami tarptautiniame arbitraže. Be to, nuostolių patiriama ir dėl to, kad savivaldybė naudoja brangesnį rezervinį kurą.

"Miesto energija" prarado licenciją, ji buvo išmesta iš jiems priklausančių patalpų", - kalbėjo R.Šimašius.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė po posėdžio teigė, kad šilumos tiekimo licencija savivaldybės įmonei "Ukmergės šiluma" nebus suteikta, kol nebus aiškumo dėl ekstremalios padėties. Be to, anot jos, turi būti įrodyta, kad "Miesto energija" dėl savo kaltės nevykdė licencijuojamos veiklos.

Tuo tarpu Ukmergės rajono meras Algirdas Kopūstas tikino, kad šiuo metu savivaldybė neketina atšaukti ekstremalios padėties.

"Šiai minutei ne", - teigė A.Kopūstas, paklaustas, ar savivaldybė yra pasirengusi atšaukti ekstremalią padėtį rajone.

D.Korsakaitė teigė, kad dabartinė padėtis Ukmergėje žmonėms yra nepalanki ir ji yra netoleruotina.

"Dar sykį galiu pasakyti, kad jokios kalbos apie sumažintą kainą (Ukmergės rajono savivaldybės patvirtinta neva mažesnė šilumos kaina - BNS) neturi ekonominio pagrindo. Už visa tai, kas yra padaryta, susimokės ne kas kitas, o gyventojai", - teigė ji.

"Kainos skirtumas yra viena šimtoji cento. Dėl vienos šimtosios cento tikrai nereikėjo daryti jokių revoliucinių riaušių", - pridūrė D.Korsakaitė.

Savo ruožtu A.Kopūstas tvirtino, kad "Ukmergės šilumos" tiekiama energija Ukmergės gyventojams turėtų kainuoti iki 10 proc. mažiau.

Dėl skirtingai suprantamų teismų nutarčių savivaldybei bei verslininkams nesutariant, kas turi tiekti šilumą Ukmergėje, rajone rugsėjo 28 dieną paskelbta ekstremali padėtis.

Kainų komisija antradienį sustabdė buvusios šilumos ūkio nuomininkės "Miesto energijos" licenciją, kol rajone bus atšaukta ekstremali padėtis. Praėjusį pavasarį Ukmergės savivaldybė vienašališkai nutraukė sutartį su "Miesto energija" dėl esą per didelių šilumos kainų.


Šiame straipsnyje: UkmergėMiesto energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių