R.Šarkinas: bankai kitąmet ieškos, kur įdarbinti pinigus

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas prognozuoja, kad per krizę gerokai sumenkęs kreditavimas kitąmet turėtų atsigauti, o rinkoje konkurenciją gali auginti ir nauji dalyviai.

"Pernai paskolos sumažėjo 10 mlrd. litų, šiais metais - šiek tiek daugiau nei 2 mlrd. litų. Labai realiai galime prognozuoti, kad paskolų mažėjimo ateinančiais metais nebus, turbūt augs klientams suteiktų paskolų sumos", - dienraščiui "Verslo žinios" sakė R.Šarkinas.

Anot jo, šiemet didėjo paskolos tik kai kurioms finansų institucijoms, nors pastaruoju metu atgyja kreditavimas ir privačiam sektoriui, tuo tarpu kitąmet bankai turėtų skolinti visiems sektoriams, jei matys, kad yra priimtina rizika,

"Ateinantys metai turėtų būti tie metai, kai bankai turės pelną, tegul ne visi kaip anksčiau didelį. Galbūt vienas kitas bankas gali patirti kokį nedidelį nuostolį, bet per metus visi turėtų dirbti pelningai", - sakė Lietuvos banko vadovas.

Jis neatmetė galimybės, kad Lietuvos bankų rinka gali sulaukti naujų dalyvių.

"Konkurencija ir toliau turėtų didėti, nereikėtų atmesti galimybių, kad gali atsirasti ir naujų bankų, kurių šiandien nėra. Padėtis zonduojama, gauname tegu ir žodinius užklausimus, kaip atidaryti banką, kur investuoti, ar kitą banką pirkti, ar naują skyrių atidaryti", - teigė R.Šarkinas.

Tačiau bent jau šiemet bankų pagrindinių akcininkų kaitos Lietuvos banko vadovas nelaukia.

"Gali būti kokių nors žingsnių ta krytimi padaryta - pradėtos derybos ar vertinimai, bet kad būtų baigtas sandoris, sunkiai tikėtina. Tai turbūt reikėtų atidėti kitiems metams ar dar vėliau", - tvirtino R.Šarkinas.


Šiame straipsnyje: Reinoldijus Šarkinasbankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių