R.Šadžius: ŪB žlugimas sustiprins Lietuvos pozicijas įvedant eurą

Verslininko Vladimiro Romanovo valdomo Ūkio banko žlugimas gali sustiprinti Lietuvos, siekiančios įsivesti eurą, pozicijas, mano finansų ministras Rimantas Šadžius. Anot jo, sėkmingas problemų sprendimas turėtų pagerinti šalies įvaizdį.

"Šalies įvaizdžio prasme aš drįsčiau sakyti, kad tai, kaip mes iki šiol tvarkomės su šita krize, kaip tik turėtų ne susilpninti, o sustiprinti mūsų šalies įvaizdį ir patvirtinti tiems, kurie žiūri - ir analitikams, ir Europos Sąjungos pareigūnams, ir visam pasauliui, kad mes sugebame tvarkytis su tokiais pakankamai ekstraordinariais įvykiais“, - trečiadienį interviu Žinių radijui sakė R.Šadžius, paklaustas, ar Ūkio banko krizė neturės įtakos euro įvedimui Lietuvoje.

Finansų ministras tikino, kad Ūkio banko uždarymas turės įtakos valstybės skolos rodikliui, tačiau neturėtų paveikti valstybės biudžeto deficito.

„Šiaip neturėtų turėti įtakos biudžeto deficito parametrui, todėl, kad pagal pasirinktą schemą mes pervedame į Indėlių draudimo fondą tam tikrą sumą ne kaip dotaciją, o kaip paskolą, kuriai nustatytos ir atitinkamos palūkanos. Mes perskoliname valstybės vardu skolintas lėšas, kas, žinoma, daro įtaką valstybės skolos rodikliui, tačiau biudžeto deficitas nuo to nenukenčia, nes tai nėra negrįžtamai išleisti pinigai“, - teigė R.Šadžius.

Finansų ministerija Indėlių draudimo fondui paskolins beveik 800 mln. litų, būtinų padengti skirtumą tarp Šiaulių banko perimamos dalies Ūkio banko turto ir įsipareigojimų, vertinamų iš viso 2,7 mlrd. litų.

Perimti „gerąjį“ Ūkio banko turtą ir įsipareigojimus Šiaulių bankas ketina iki šio penktadienio. „Blogajai“ Ūkio banko daliai bus skelbiamas bankrotas.

Ūkio banko veikla buvo sustabdyta vasario 12 dieną.

Lietuva 2015 metais ketina įsivesti eurą. Pirmadienį Vyriausybė iš esmės pritarė euro įvedimo planui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VALIO

VALIO portretas
Reikia dar porą bankų pacherinti ir tada EURAS bus kietas kaip niekada ir be Viagros.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių