Iš rinkos išimami pavojingi įrankiai makaronams valgyti

Iš rinkos išimami spagečių valgymui skirti valgomieji įrankiai, pagaminti Tailande, kuriuos į Lietuvos rinką importavo Vokietijos įmonė Robert Testrut GmbH and Co KG.

Lietuvoje šiais įrankiais prekiavo UAB „Palink“(Viršuliškių g. 40, Vilnius), UAB „Palink“ (Gardino g. 2, Šiauliai), UAB „Palink“(Taikos pr. 139, Klaipėda) ir „HM 40 City Nort“ (Žirmūnų g. 64, Vilnius). Nustatyta, kad iš šių spagečių valgymui skirtų valgomųjų įrankių migruoja dideli kiekiai formaldehido ir melamino.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja vartotojus, kurie įsigijo aukščiau minėtų gaminių, jų nenaudoti, o turint pirkimo čekį, kreiptis į prekybininkus.

Formaldehidas – bespalvės dujos, dažniausiai naudojamos tirpalo pavidalu. Jis gali būti naudojamas kaip konservantas prieš bakterijas talpų, konteinerių, indų dezinfekcijai. Jo yra visur mūsų buityje, pavyzdžiui: kilimuose, tapetuose, medžio drožlių plokštėse, lakuose, plastikinėse apdailos medžiagose netgi induose. Nedideliais kiekiais ši medžiaga tirpikliuose, kosmetikos gaminiuose bei dezinfekcinėse medžiagose.

Formaldehidas įtrauktas į Lietuvos higienos normą HN 16:2006 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, kurioje nurodytas didžiausias leistinas (15 mg/kg) migracijos (išsiskyrimo) iš gaminio, besiliečiančio su maistu (pakuotės), į maisto produktą lygis. Nustatyti galima atlikus specifinės migracijos tyrimą.

Melaminas – cheminė medžiaga naudojama poliuretano gamybai. Melaminas įtrauktas į Lietuvos higienos normą HN 16:2006 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, kur nurodytas didžiausias galimas specifinės migracijos iš gaminio, besiliečiančio su maistu (pakuotės), į maisto produktą lygis gali būti 30 mg/kg.


Šiame straipsnyje: makaronaigreitas maistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių