Rinkoje nebeliks medicininės paskirties produktų

Ūkio ministerija prašo Sveikatos apsaugos ministerijos, kad ši išsamiau įvertintų numatomo medicininės paskirties produktų atšaukimo iš rinkos kaštus.

Medicininės paskirties produktų grupė Lietuvoje buvo iki Lietuvai įstojant į Europos Sąjungą, tačiau ji turi būti panaikinta kaip neatitinkanti ES normatyvų. Dabar šiai grupei priskiriama apie 400 medicininės paskirties preparatų, kurie gyventojams prienami visose vaistinėse. Paprastai tariant, šie produktai - tai kuo įvairiausi maisto papildai, įskaitant vitaminus ir mineralus, be kurių neapsieina daugelis gyventojų, besirūpinančių savo sveikata.

Farmacijos įstatymo pataisomis medicininės paskirties produktus numatoma panaikinti, o tiekėjai juos turi perkvalifikuoti į maisto papildus arba vaistus.

Maisto papildų gamintojų ir platintojų vertinimu, tam kai kuriais atvejais reikia iki septynerių metų pereinamojo laikotarpio. Tokia nuostata grindžiama tuo, kad kai kurie produktai turės būti įregistruoti kaip vaistai, o vaistų registravimo dokumentams parengti gali prireikti iki penkerių metų, be to, iki dvejų metų gali trukti vaisto registravimas Valstybinėje vaistų kontrolės tarnyboje ir kitos procedūros.

Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas Farmacijos įstatymo pataisų projektas šiai produktų grupei numato tik pusės metų pereinamąjį laikotarpį. Su tuo nesutinka tiek Savigydos pramonės asociacija, tiek ir kitos vaistų gamintojų asociacijos.

Lieka neaišku, kokie medicininės paskirties produktai taps vaistais ir dings iš rinkos mažiausiai 5-6 metams, kol bus ruošiama byla vaistui registruoti ir jis bus įregistruotas.

Įsigilinusi į visas šias aplinkybes, Ūkio ministerija Sveikatos apsaugos ministerijai pasiūlė sudaryti viešą visų produktų, kurie dabar yra registruojami kaip medicininės paskirties produktai, sąrašą, įvardinant, kurie iš jų būtų priskiriami vaistams, o kurie maisto papildams.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių