Retransliuotojai nebeprivalės rodyti visų nacionalinių televizijos programų

Seimas ketvirtadienį priėmė Visuomenės informavimo įstatymų pataisas, kuriomis nuo kitų metų liepos retransliuotojams išnyksta prievolė retransliuoti visas nacionalinio masto televizijos programas.

Pataisomis numatyta, kad nuo 2011 metų liepos 1 dienos Lietuvos jurisdikcijai priklausantys televizijos programų retransliuotojai privalės retransliuoti tik visas nekoduotas Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) programas.

Šiuo metu televizijos programų retransliuotojai privalo retransliuoti vieną LRT televizijos programą ir visas nekoduotas nacionalinio masto transliuotojų antžeminės televizijos programas.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) pirmininkas Valentinas Stundys tvirtino, kad dabartinis reguliavimas - perteklinis, įsikišantis į sritį, kurioje turėtų veikti ūkio subjektų santykiai.

"Dabartiniame įstatyme privaloma retransliuoti visas dekoduotas nacionalinio masto programas, keitimas nuo kitų metų vidurio - tik LRT programas. Reikia į tą situaciją žiūrėti iš valstybės intereso - kodėl tas privalomumas reikalingas, kokie argumentai? Tas privalomumas visų nacionalinių programų per menkai motyvuojamas, nes pažeidžiama ūkio subjektų veiklos laisvė", - BNS sakė V.Stundys.

Jo vertinimu, gyventojams nereikėtų baimintis, kad pakeitus tvarką, jie gali nebematyti kurių nors nacionalinių televizijų programų - viską esą sutvarkys rinka.

"Yra vartotojas, retransliuotojas, transliuotojas, ir šita grandinė turi veikti taip, kad būtų tenkinami vartotojo lūkesčiai, o valstybės interesas yra viešas interesas, kad gyventojai būtų informuoti, tam pakanka LRT programų, o rinka sustatys viską į vietą", - sakė parlamentaras.

Perdėti nuogąstavimai, pasak V.Stundžio, ir dėl neva brangsiančių retransliuotojų paslaugų.

"Yra nuogąstavimas, kad padidės mokesčiai, bet situacija dabar iškreipta, nes retransliuotojas gauna signalą nemokamai, o, tarkim, kabelinės televizijos vartotojas taigi moka. Dabar turės susitarti, niekur nėra parašyta, kad turės mokėti (už signalą - BNS). Transliuotojas turi interesą, kad būtų rodoma, retransliuotojas turi interesą, kad jis būtų reikalingas, vartotojas nori matyti įvairovę, viskas sutampa į vietas", - sakė ŠMKK vadovas.

Taip pat priimtomis Seimas pakeitė valstybės paramos teikimo tvarką laikraščių ir žurnalų leidėjams. Pagal priimtas pataisas, finansinė parama būtų skiriama ne laikraščių pristatymo paslaugų teikėjams, kaip šiuo metu, o laikraščių ir žurnalų leidėjams.


Šiame straipsnyje: televizijaŽiniasklaida

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių