Rekordiškas degalų kainų augimas: čia kalčiausia baimė

Įsibėgėjusi Afrikos šalių kova su įsigalėjusiais režimais neregėtu tempu privertė kilti naftos, o kartu ir degalų kainas. Lietuvos degalinėse litras A-95 rūšies benzino jau kainuoja daugiau nei 4,5 lito.

4,5 lito už litrą – ne riba

Brangstant naftai auga ir didmeninė degalų kaina. Per mėnesį A-95 rūšies benzinas pabrango beveik 5 proc., dyzelinas – 5,5 proc., automobilinės dujos atpigo 11 proc. Jei skaičiuotume nuo metų pradžios, didmeninių degalų kainų pokytis palyginti nežymus, nes metų pradžioje benzinas ir dyzelinas buvo gerokai pabrangę, vėliau jų kaina šiek tiek smuko.

Degalinėse labai jaučiami pokyčiai tik benzino kainoje, jis per mėnesį pabrango nuo vidutiniškai 4,3–4,37 lito už 1 l iki 4,38–4,48 lito už 1 l, taigi apie 2 proc. Kai kuriose degalinėse vakar litras benzino pagaliau pasiekė ir perkopė 4,5 lito ribą.

Kainų lyderėmis tapo "Orlen Lietuva" degalinės, jose litras benzino kainavo 4,53 lito, dyzelino – 4,23 lito. Kai kuriose "Statoil" tinklo degalinėse litras benzino kainavo 4,51 lito, dyzelino – 4,23 lito. Daugumoje "Lukoil" degalinių litras A–95 benzino kainavo 4,51 lito, dyzelino – 4,21 lito.

Kitaip nei kitų rūšių degalai, nuo metų pradžios visąlaik pigo automobilinės dujos. Didmeninė jų kaina sumažėjo apie 16 proc. Tačiau degalinėse pokyčių beveik nėra, kai kuriose jų suskystintų dujų kaina nepasikeitė, o kai kuriose ji sumažėjo tik kiek daugiau nei 2,5 proc.

Grėsmingos tendencijos

Dabar dažniausiai keliami du klausimai: ar arabų pasaulyje kilę neramumai pakels naftos kainas iki naujų rekordų ir kuri šalis bus kita? Atrodo, kad šią savaitę prekiautojai nafta pasirengę atsakyti į pirmą klausimą. Kasdien Niujorko ir Londono biržose nafta brangsta milžinišku tempu.

Pirmadienį "Brent" rūšies naftos kaina perkopė 108 JAV dol. už 1 brl, ketvirtadienį, per rytinę prekybą, priartėjo prie 120 JAV dol. už 1 brl. Tai aukščiausia kaina per pastaruosius pustrečių metų. Tiesa, įsibėgėjus prekybai naftos kaina šiek tiek smuko – iki 116,8 JAV dol. už 1 brl.

"Kol kas tai yra didžiausias savaitinis naftos kainos judesys per pastaruosius 3,5 metų, o tai gali reikšti didelio judesio pradžią", – spėjo Artūras Milevskis, "Synergy Finance" portfelio valdytojas.

Priminsime, kad visų laikų rekordas buvo pasiektas 2008 m. liepą, tuomet "Brent" rūšies naftos barelis kainavo daugiau nei 147 JAV dol.

Gerokai šią savaitę brango ir šviesi nafta WTI, ji perkopė 100 JAV dol. už 1 brl. kartelę. Ketvirtadienį jos kaina sukosi apie 103–101 JAV dol. už 1 brl.

Kas kitas?

Paradoksalu, tačiau pati Libija nėra itin didelė naftos tiekėja. Ji išgauna vos 2 proc. viso pasaulio naftos ir yra 12 pagal dydį naftos eksportuotoja pasaulyje. Libija yra Naftą eksportuojančių šalių asociacijos (OPEC) narė. Jei tikėtume BP paskelbta 2009-ųjų apžvalga, ši šalis turi didžiausius naftos išteklius Afrikoje ir yra svarbiausia energetiniu požiūriu šiame regione.

"Man niekaip nepavyko susieti 10 proc. naftos kainos šuolio per vieną dieną ir to, kad Libijos naftos gavyba sudaro tik 1,78 proc. viso pasaulio naftos gavybos", – sakė A.Milevskis.

Anot jo, vadinasi tikroji naftos brangimo priežastis yra tai, jog dauguma investuotojų labai rimtai vertina galimybę, kad panašūs įvykiai išplis ir į gretimas šalis, ne tik Afrikoje bet ir Vidurio Rytuose, kur naftos atsargos bei gavyba sudaro daug didesnes pasaulinės naftos gavybos proporcijas.

Tokią versija kelia ir užsienio žiniasklaida. Labiausiai pasaulį išgąsdintų, jei susvyruotų Saudo Arabija ar Iranas. Saudo Arabijoje kasdien išgaunama 10 mln. brl. naftos, ši šalis išgauna 9,4 proc. viso pasaulio naftos.

Naftos gavybos įmonės Libijoje šią savaitę jau sustabdė savo veiklą. Libijoje investavusios Prancūzijos "Total", Ispanijos "Repsol" ir Italijos ENI iš dalies sustabdė veiklą. Austrijos OMV ir Vokietijos "Wintershall" pareiškė visiškai nutraukusios gavybą. Pastaroji per dieną išgaudavo apie 100 tūkst. brl. naftos.


Šiame straipsnyje: degalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Jau toks didelis vartojimas Lietuvoje,kad daugiazenkliai,nuostoliai,is straipsnio,yra zodis ekonomija.Pestute, mazas distancijas iveikineti reikia.

aš portretas
kažkaip nemačiau ,kad dujos atpigtų 11%

ooo

ooo portretas
kalciausia ne baime, o gobsumas
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių