Rekomenduojama pirkti „Lietuvos dujų“ akcijas

„Swedbank" finansų rinkų tarnybos („Hansabank markets") analitikai klientams parengė akcinės bendrovės „Lietuvos dujos" analizę. Antradienį išleistoje apžvalgoje analitikai įvertino „Lietuvos dujų" vienos akcijos vertę, kuri yra 3 litai, ir ilgalaikiams investuotojams rekomenduoja jas pirkti. 

„Dabartinė nenuspėjama situacija akcijų rinkoje reikalauja labai tvirtų investuotojų nervų, priimant pagrįstus ir apgalvotus sprendimus. Vyraujant panikai, išsipardavimo nuotaikoms ir dideliems svyravimams akcijų rinkose sunku grįsti investicinius sprendimus verslo perspektyvomis ir skaičiavimais. Būtent racionalūs sprendimai garantuoja investicijų sėkmę ilguoju laikotarpiu, - dabartinę situaciją akcijų rinkoje komentavo banko Lietuvoje finansų rinkų tarnybos analitikas Donatas Užkurėlis. - Nereikia pamiršti, kad investavimas yra verslo pirkimas. Jei verslas yra perspektyvus ir įsigytas už racionalią kainą, tai investicija ankščiau ar vėliau pasiteisins. Būtent stichiški akcijų išpardavimai rinkoje ir suteikia galimybes įsigyti gerus verslus su gera nuolaida."  

„Lietuvos ekonomikos sulėtėjimas, aukšta infliacija ir pasaulinė kreditų krizė paveiks daugelį šalies ekonomikos sektorių. Tačiau „Lietuvos dujos" priskiriamos įmonėms, atsparesnėms ekonomikos sulėtėjimui. Pastaraisiais metais gamtinių dujų suvartojimas Lietuvoje išliko stabilus, o šiemet, išaugus kainoms, „Lietuvos dujos" prognozuoja savo tiekiamų gamtinių dujų kiekio sumažėjimą 5,8 proc. Tačiau žvelgiant į 2010 metus galima tikėtis gamtinių dujų vartojimo augimo, - sakė D. Užkurėlis. - Lietuva yra įsipareigojusi 2009 metų pabaigoje uždaryti Ignalinos atominę elektrinę, kuri šiuo metu gamina apie 80 proc. visos šalyje suvartojamos elektros energijos. Po atominės uždarymo Lietuva turės importuoti elektrą arba ją gaminti rezerviniais pajėgumais. Didžiausi rezerviniai elektros gamybiniai pajėgumai yra „Lietuvos Elektrinėje", kuri naudoja ir „Lietuvos dujų" tiekiamas gamtines dujas." 

„Sudėtingiausias klausimas išlieka gamtinių dujų kainodaros reguliavimas. Buvo priimta nauja tiekiamų gamtinių dujų kainų nustatymo metodika, kurios tikslas apriboti įmonių pelnus. Tai tiesiogiai paveiks ir „Lietuvos dujų" rezultatus ateityje, mažės įmonės grynasis pelnas ir generuojami pinigų srautai, - sakė D. Užkurėlis. - Įvertinus įmonės veiklos prognozes ir dabartinę įmonės akcijų kainą rinkoje, mes manome, kad ilgalaikiams investuotojams verta atkreipti dėmesį į šios įmonės akcijas". 

Remdamiesi apžvalgoje pristatomomis įmonės veiklos prognozėmis, palyginamuoju ir diskontuotų pinigų srautų metodais, analitikai apskaičiavo vienos „Lietuvos dujų" akcijos vertę - 3 litus. Nustatyta akcijų vertė 66.4 proc. viršija rinkoje buvusią šių akcijų kainą (1,80 litai). 

„Lietuvos dujų" akcijas rekomenduojame pirkti ilgalaikiams investuotojams, kurie nesitiki greitos grąžos. „Lietuvos dujų" verslas yra griežtai reguliuojamas ir pati rinka stabili, todėl teigiamų siurprizų iš pagrindinės veiklos artimiausiu metu būtų sunku tikėtis. Tačiau uždarius Ignalinos atominę, gamtinių dujų suvartojimas turėtų augti ir didėti „Lietuvos dujų" pardavimai bei veiklos rezultatai. Vis tik investuotojai turėtų įvertinti ir politinę riziką, susijusią su kainodaros reguliavimu ir gamtinių dujų tiekimu iš vienintelio šaltinio - Rusijos", - sakė D. Užkurėlis.


Šiame straipsnyje: Dujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių