Reitingų agentūra „Fitch“ vėl grūmoja Baltijos šalims

Reitingų agentūra „Fitch“ užsimena vėl mažinsianti Lietuvos ir Latvijos skolinimosi reitingus. Pagrindiniai rizikos faktoriai – nestabili politinė situacija bei lato devalvavimo grėsmė.

„Baltijos šalių reitingai vis dar patiria spaudimą dėl recesijos masto, politinių neramumų rizikos, kurią sąlygoja ilgalaikės (valdžios inicijuotos – red. past.) taupymo priemonės, bankų aktyvų kokybės prastėjimo bei devalvacijos rizikos Latvijoje“, - rašoma antradienį paskelbtoje „Fitch“ ataskaitoje. Anot reitingų specialistų, „sunku prisiminti, kokios valstybės perėjo tokią smarkią recesiją be devalvacijos ir/arba politinės krizės“.

Anot „Fitch“, Lietuva ir Latvija pasirinko vadinamąjį „vidinės devalvacijos“ kelią: valstybės išlaidų, algų ir kainų koregavimą. Tačiau laikytis šio kelio sunku, ir pirmoji iš jo esą gali pasukti Latvija. Jeigu šalis kaimynė nesugebės įvykdyti Tarptautinio valiutos fondo ir kitų pasaulinių organizacijų keliamų reikalavimų, ji esą griebsis lato devalvacijos, kas, žinoma, neigiamai atsilieptų ir šalies reitingui.

Analizuojant Lietuvos padėtį, reitingų agentūra baksnoja pirštu į valstybės skolą. Teigiama, kad jau kitąmet valstybės skola viršys dabartinio Lietuvos reitingo BBB normatyvus – taip užsimenama ir apie artėjantį Lietuvos reitingo mažinimą. Prognozuojama, kad šalies biudžeto deficitas kitąmet sieks ne mažiau kaip 9,3 proc. Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP).

Reitingų agentūra prognozuoja, kad bendras šalies BVP nuosmukis 2009-2010 m. laikotarpiu sudarys net 22 proc. „Fitch“ pastebi, kad ekonomikos nuosmukis Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje sulėtėjo, o mūsų šalyje trečiajį šių metų ketvirtį netgi užfiksuotas augimas. Tačiau to esą dar negalima vadinti aiškiu ūkio atsigavimo požymiu.

Kaip vieną didžiausių Lietuvos ir Latvijos silpnybių, reitingų agentūra nurodo prastėjančią valstybės finansų padėtį. Prognozuojama, kad Lietuvos valstybės skola 2011 m. pabaigoje sudarys 47 proc. BVP, o Latvijos – net 61 proc. BVP.


Šiame straipsnyje: Fitchreitingai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių