Registrų centro kainodara kelia nesutarimų

Konkurencijos taryba vertina, kad Registrų centro kvalifikuotų sertifikatų kainų nustatymas yra ydingas, todėl mano, kad nemonopolinių paslaugų apskaitas tikslinga atskirti nuo monopolinių.

Ir Registrų centras, ir Teisingumo ministerija tikina, kad paslaugos ir jų apskaita - atskirtos, rašo "Verslo žinios".

Konkurencijos taryba apie Registrų centro apskaitos skaidrumą ir sąnaudų pagrįstumo nustatymo problemas prabilo po to, kai ėmėsi tirti Skaitmeninio sertifikavimo centro , kuris dar prieš kelerius metus nesąžiningą valstybės įmonės konkurenciją, skundą.

Nors Konkurencijos taryba ir nepradėjo tyrimo, tačiau jos atstovė Palmira Kvietkauskienė nurodė, kad įvertinusi padėtį taryba padarė išvadą, jog Registrų centro veiklos skaidrumo trūkumas gali iškreipti rinkos padėtį, ir Teisingumo ministerijai išsiuntė raštą su pasiūlymais, kaip reikėtų užtikrinti skaidresnę įvairių paslaugų sąnaudų apskaitą.

"Tikimės, kad Teisingumo ministerija imsis atitinkamų veiksmų", - teigė P.Kvietkauskienė.

Teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius teigė, kad ministerijai dar teks aiškintis, ko nori Konkurencijos taryba, nes klausimas dėl apskaitos atskyrimo kilo jau ne kartą, o Registrų centre jau įdiegta sistema, kuri garantuoja apskaitų, apskaičiuojant tiek sąnaudas, tiek ir pajamas už teikiamas atskiras paslaugas, atskyrimą.

"Vertinant sąnaudas, pagal jas tvirtinami ir įkainiai. Kiek žinau, Konkurencijos tarybai tai yra žinoma, - tikino jis.

Anot teisingumo viceministro, ta problema yra išspręsta, 2004 metais ne tik Konkurencijos taryba, bet ir vėliau Valstybės kontrolė teikė pastabas, Registrų centro įkainius ne kartą tvirtino pati Konkurencijos taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių