Registrų centro įkainiai gali likti nepakitę

Teisingumo ministro įsakymu sudaryta darbo grupė valstybės įmonės Registrų centro teikiamų paslaugų įkainiams peržiūrėti baigė darbą. Ji nagrinėjo Ministro Pirmininko potvarkiu sudarytos darbo grupės išvadas dėl Registrų centro teikiamų paslaugų įkainių.

Jei Registrų centro teikiamų paslaugų įkainiai būtų pagrįsti faktinėmis tų paslaugų sąnaudomis, tai atspindėtų kiekvienos paslaugos įkainyje. Įvedus šią įkainių skaičiavimo sistemą, Registrų centro teikiamų paslaugų įkainiai keistųsi iš esmės. Kalbant apie nekilnojamąjį turtą, įkainiai didėtų mažos vertės (iki 30000 litų) sandoriams, o sumažėtų didelės vertės sandoriams. Šis skirtumas sudarytų apie 22 milijonus litų. Dalį šios sumos reikėtų kompensuoti iš biudžeto.

Toks įkainių didėjimas sukeltų socialines pasekmes, todėl dalies darbo grupės narių nuomone, tikslinga likti prie senosios įkainių skaičiavimo tvarkos, o apie sąnaudomis pagrįstų paslaugų įkainių taikymą kalbėti tik nustačius kompensavimo mechanizmą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, šiuo metu neįmanoma objektyviai išskirti socialinių grupių ir nustatyti mažesnės ar didesnės vertės turto kriterijų, kuriems reikalingas kompensavimas. Atsižvelgiant į tai, kad Finansų ministerija nemato galimybės iš biudžeto skirti papildomų lėšų kompensacijoms, o Registrų centro įkainiai patvirtinti Vyriausybės nutarimu, įkainių stabilumas yra labai svarbus visuomenei ir ūkiui.

Apibendrinusi narių argumentus, Darbo grupė siūlo Vyriausybei pateikti du galimus sprendimus dėl Registrų centro teikiamų paslaugų įkainių registruojant nekilnojamuosius daiktus ir daiktines teises: palikti dabar galiojantį Vyriausybės nutarimą arba priimti Registrų centro teikiamų paslaugų įkainių projektą, kuris būtų grindžiamas faktinėmis tų paslaugų sąnaudomis, o įkainiai kompensuojami pagal tam tikrą metodiką. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių