Recesija privertė griebtis finansinių nusikaltimų

Ekonomikos krizė verčia darbuotojus griebtis neteisėtų priemonių. Tokias tendencijas atskleidė finansinių paslaugų bendrovės "PricewaterhouseCoopers" apklausa dėl finansinių nusikaltimų.

62 proc. iš 3 tūkst. apklausoje dalyvavusių respondentų nurodė, kad bendrovės finansinė būklė per pastaruosius metus prastėjo, o 40 proc. teigė, kad dėl to išaugo finansinių nusikaltimų rizika jų bendrovėje, o beveik penktadalis (18 proc.) nurodė, kad įvykdyti finansinius nusikaltimus tapo paprasčiau.

Trečdalis apklausos dalyvių nurodė, kad per pastaruosius metus jie tapo bent vieno finansinio nusikaltimo liudininkais. Finansinio sukčiavimo atvejai dažnesni besivystančių rinkų šalyse, finansinių paslaugų ir telekomunikacijų sektoriuose, didelėse ir valstybės valdomose bendrovėse. Kalbant apie pastarąsias, beveik pusė (46 proc.) visų finanisnių nusikaltimų užfiksuojama bendrovėse, turinčiose per 1 tūkst. darbuotojų.

Trys labiausiai paplitę finansinio sukčiavimo atvejai buvo turto grobstymas, nusikalstamas buhalterinės apskaitos tvarkymas ir papirkinėjimas bei korupcija. Labiausiai išaugo su buhalterine apskaita susijusių nusikaltimų skaičius, kuris per praėjusius metus padidėjo 11 procentinių punktų ir sudarė 38 proc. visų nusikaltimų.

Griebtis neteisėtų veiksmų įmonių darbuotojus labiausiai vertė sunkiau pasiekiami finansiniai tikslai (47 proc.) ir baimė prarasti darbą (37 proc.). Ketvirtadalis (27 proc.) respondentų nurodė, kad sukčiavimo jie griebėsi norėdami gauti didesnį priedą už rezultatus, 25 proc. - kad padėtų savo vadovams.

Finansiniai nusikaltimai labiausiai paplitę Rusijoje (71 proc.), Pietų Afrikoje (62 proc.), Kenijoje (57 proc.), Kanadoje (56 proc.), Meksikoje (51 proc.), mažiausiai - Olandijoje (15 proc.), Honkonge (13 proc.), Japonijoje (10 proc.).


Šiame straipsnyje: finansiniai nusikaltimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių