R.Dagys: planai atkurti tik pusę pensijų gali nesulaukti pritarimo

Seimas ieškos būdų, kaip atkurti visas pensijas pensininkams ir sumažinti kitų metų biudžete planuojamas išlaidas, sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Rimantas Dagys.

„Neatmetu galimybės, kad Vyriausybės sprendimas Seime gali būti peržiūrėtas. Žadu labai aktyviai ir stropiai žiūrėti į programas, kurių finansavimo būtų galima atsisakyti“, - pirmadienį BNS sakė R.Dagys, komentuodamas Vyriausybėje pasiektą sutarimą kitąmet sumažintas pensijas atstatyti ne 100, o 50 procentų.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas neslėpė neigiamai vertinantis tokį Vyriausybės sumanymą.

„Partnerių nenoras svarstyti papildomus šaltinius, ypač nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą, anksčiau ar vėliau turėjo atvesti prie to, kad bus atsisakoma pensijų atstatymo. O tai, mano galva, negerai“, - teigė R.Dagys.

Politikas tvirtino, kad Vyriausybei į Seimą grąžinus kitų metų biudžeto projektą jo vadovaujamas komitetas labai kruopščiai peržiūrės ir vadinamąsias gerąsias išlaidas, kurių būtų galima atsisakyti.

„Pavyzdžiui, kelių tiesimo programa kaip tokia yra gera, bet jei pradedame lyginti su pensijų atstatymu, tai mano argumentai yra pensininkų pusėje“, - dėstė R.Dagys.
Anksčiau Vyriausybė planavo nuo kitų metų sausio 1-osios atkurti praėjusių metų pradžioje sumažintas senatvės pensijas. Tai numatantis įstatymo projektas svarstomas Seime.

Tačiau pirmadienį Vyriausybė, kitąmet siekdama turėti ne didesnį kaip 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) viešųjų finansų deficitą, dėl perpus sumažintos ekonomikos augimo prognozės biudžeto projekte atsiradusį beveik 1 mlrd. litų pajamų trūkumą sutarė dengti, 4 proc. mažindama valstybės išlaidas ir tik iš dalies - 50 proc. - atstatydama sumažintas pensijas.

Skaičiuojama, kad „apkarpius“ viešojo sektoriaus išlaidas, bus sutaupyta apie 614 mln. litų, o nuo sausio tik iš dalies atstačius pensijas, bendras efektas valstybės biudžetui turėtų siekti beveik 1 mlrd. litų.

Anksčiau svarstyta galimybė 2-3 procentiniais punktais didinti pridėtinės vertės mokestį, tačiau tam pasipriešinimo valdančiajai koalicijai priklausantys liberalai.
Finansų ministerija praėjusią savaitę sumažino 2012 metų BVP augimo prognozę nuo 4,8 proc. iki 2,5 proc., todėl planuojamos kitų metų biudžeto pajamos sumažėjo maždaug 1 mlrd. litų.

Atsižvelgiant į ankstesnę ekonomikos augimo prognozę planuota, kad 2012 metų valstybės biudžeto bendros pajamos, įskaitant Europos Sąjungos (ES) ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sieks beveik 26 mlrd. litų (9,1 proc. daugiau nei numatyta šių metų biudžete), o išlaidos didės 1,2 proc. iki 26,709 mln. litų. Kitų metų valstybės biudžete deficitas turėjo siekti 708,899 mln. litų - 3,6 karto mažiau nei numatyta šiemet.


Šiame straipsnyje: PVMmokesčiaipensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

rolkis

rolkis portretas
O kur tie pinigai,kur visi reke,kad is seselio istrauks ???... - jau pamirsot ? :)

Gudrutis

Gudrutis portretas
Aš manau,kad seimūnam pats laikas į penciją(nesvarbu kokio amžiaus),jie visi ten suvaikėjo.

Dagiui

Dagiui  portretas
Demagohas, ponuli, esate. Kas pensininkams bus is tu 100 proc. atkurtu pensiju, jei dides PVM ir brangs visi produktai, transportas?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių