Raktų gamybos stakles valdo ne žmogus, o kompiuteris

Raktų gamintojai sako: praėjo tie laikai, kai raktus gamindavo savadarbėmis staklėmis. Dabar pluša kompiuteris, ir rakto gamyba jo valdomomis staklėmis trunka vos minutę. Bet verslininkai atviri – vien iš raktų neišgyvensi, reikia teikti ir kitokias paslaugas. Vis dėlto tikisi, kad raktus mėtančių išsiblaškėlių nestigs ir toliau.

Anksčiau, pametus senąjį raktą, naujo reikėjo laukti kelias valandas. Dabar – tokia staklių įvairovė, kad kišenėje jis atsiduria per minutę.

Didžiausios Panevėžio mieste raktų gamybos įmonės vadovai per krizę sako nenukentėję vien todėl, kad teikia daug paslaugų – gamina ne vien paprastus buto, automobilių raktus, bet ir ištikus nelaimei padeda atrakinti duris. Per dieną paslaugų suteikiama keliasdešimčiai žmonių.

„Sovietų laikais raktai buvo 4–5 rūšių: estiški, latviški ir Panevėžio gamybos, viena kita iš Rusijos spyna atvežta. Tad ir įrangos tiek nereikėjo, pagamindavome be problemų vienomis staklėmis. Dabar viskas keičiasi.  Dabar naujos itališkos spynos, raktų gausybė, šimtais skaičiuojama. Pats pasiklysti gali tarp jų, kiek rūšių, katalogai storiausi“, – teigė individualios įmonės savininkas Artūras Liutikas.

Nors itališki metalai raktams gaminti brangsta, paslaugų kainos jau keletą metų tos pačios – nuo 6 iki 50 litų, nelygu, kokios spynos ar durų raktas. Užtat modernėjant  technologijoms, lengviau programuoti automobilių raktus, todėl dabar jį pagaminti kainuoja perpus pigiau nei prieš keletą metų.

Smulkiam raktų gamintojui atlaikyti  krizę padėjo tai, kad dirba nuosavose patalpose. Jeigu reikėtų nuomotis – pražūtų.

Per dvidešimt metų gamindamas įvairius raktus verslininkas sako išsilaikantis tik dėl nuolatinių klientų, kuriems ir kainodarą taiko lanksčią.

„Pradėsi branginti raktus, žmogus visai nebeteis. Kažkaip dalinasi tą raktą šeimos nariai, vaikas pareina, tai jam duoda. Ne visi šeimos nariai turi po raktą, o mums tai jau nuostolis“, – sakė individualios įmonės savininkas Alvydas Širka.

Anksčiau įmonėje dirbo penkiese-šešiese, dabar belikęs vienas savininkas.

Kaip toliau plėtosis verslas, panevėžiečiai sako sunkiai prognozuojantys. Esą aišku viena – brangstant elektrai, kainų kelti negalima, o ir nuo naujausių technologijų bandys neatsilikti. Kita vertus, anot jų, greitai raktų gali išvis nebelikti, nes jau yra spynų, atsidarančių palietus jas pirštu.


Šiame straipsnyje: raktaikompiuterisstaklės

NAUJAUSI KOMENTARAI

jau nesamone

jau nesamone  portretas
spyna kainuoja 12 LT. rakto padarymas 7-8LT. LOGIKOS BA-BA

ZZZZ

ZZZZ portretas
Lai jau tik neverkia raktu gamintojai.Raktus pagamina taip, kad jie greit suluzta, padaro nekokybiskus.O jau kalbetii apie"" spec raktu ""gamyba nusikalstamai strukturai.Verkia,kad mazai uzdirba, bet pabandyk paprasyti cekio, tai dar gausi i nosi..Jei bus rodomos visos gaunamos pajamos, tai tikrai uzteks viskam,

egis

egis portretas
stakles valdo kompiuteris!!! vau, čia tai naujiena :-) aš maniau, kad geriausiu atveju kompiuteris valdo kompiuterinių žaidimų personažus ekranuose, o CNC apdirbimas yra mokslinės fantastikos pramanai... :-) rimtas rimto straipsnio pavadinimas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių