Raginama nesikreipti į Tarptautinį valiutos fondą

Seimo narys, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Vitas Matuzas mano, kad Lietuva neturėtų kreiptis į Tarptautinį valiutos fondą (TVF). 

Anot jo, Lietuvos skolinimasis iš TVF turėtų būti paskutinis finansinių lėšų skolinimo variantas, jei dėl vienokių ar kitokių priežasčių nebūtų gauti kreditai ar išspręsti valstybės skolos privalomi refinansavimo poreikiai, arba jei išorės skolinimosi sąlygos būtų visiškai nepalankios ir nepriimtinos.

„Akivaizdu, jei šiuo metu Lietuva kreiptųsi į TVF, tai privatūs investuotojai tokį žingsnį traktuotų kaip besąlygišką kapituliaciją kovoje su krize, kaip absoliutų vyriausybės negebėjimą pačiai savarankiškai nustatyti kritinės situacijos įveikimo programą. Toks žingsnis būtų suprastas kaip signalas, kad šalies finansų sistema yra ypatingai bloga", - teigė V.Matuzas.

Anot jo, kitas nepalankus tokio žingsnio aspektas, yra tai, kad už finansinę paramą TVF gali pareikalauti papildomų priemonių, nustatančių dar griežtesnę fiskalinę politiką. 

„Tai pasireikštų dar didesne mokestine našta bei subsidijų mažinimu, nei kad šiuo metu yra numatyta naujos vyriausybės krizės įveikimo plane. Kad TVF diktuoja savo politiką, liudija ir nesenas Vengrijos pavyzdys bei situacija kaimyninėje Latvijoje. TVF ekspertai jau oficialiai pareiškė, kad norėdama išbristi iš ekonominės krizės Latvija turėtų sutikti devalvuoti nacionalinę valiutą. Kaip praneša tarptautinės informacinės agentūros, TVF mano, kad Latvijai pavyktų įveikti ekonominę krizę „Argentinos scenarijumi". Tačiau Latvijos vyriausybė tokią galimybę atmeta, o jų finansų ministras turi teisintis, kad krizė bei ekonomikos nuosmukis ištiko ne tik Latviją, bet ir kitas ES valstybes. Noriu tikėti, kad Lietuvoje atsakingai bei valstybiškai mąstantys politikai tikrai negeidžia Lietuvai tokių „Argentinos scenarijų", - teigia V.Matuzas.


Šiame straipsnyje: valiutos fondasmatuzas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių