Radioaktyvios mėlynės grąžintos baltarusiams

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus Kaune veikiančios bendrovės „Fudo" iš Baltarusijos įvežtas 40 tonų šaldytų mėlynių, nustatytas padidėjęs radioaktyvaus cezio137 kiekis. Mėlynių neleista realizuoti Lietuvos rinkoje, o krovinys grąžintas tiekėjui.

Atlikdami importuojamų iš trečiųjų šalių maisto produktų kontrolę, Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atrinko uogų siuntos mėginius užteršimui radioaktyviais izotopais nustatyti.

Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto dirketoriaus Jono Miliaus, laboratorijoje atlikus mėlynių radiologinius tyrimus, nustatyta, kad  radioaktyvus cezio137 kiekis tris kartus viršija didžiausią leistiną lygį. Per pastaruosius trejus metus tai pirmas atvejis, kuomet viršytas leistinas lygis.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute pernai atlikta 2 tūkst. 510 tyrimų radioaktyviems izotopams nustatyti importuojamuose uogose, grybuose ir kt.  

Visi importuojami maisto produktai iš trečiųjų šalių į Lietuvą, tuo pačiu ir į ES teritoriją, yra tiriami 100 proc., ar jie atitinka maisto saugos ir kokybės reikalavimus.


Šiame straipsnyje: mėlynėsradioaktyvios

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių