R. Šadžius abejoja, ar Lietuva sugebėtų įsivesti eurą 2014 metais

Finansų ministras Rimantas Šadžius abejoja, ar Lietuva spėtų įsivesti eurą 2014 metais, tačiau jis įsitikinęs, kad šalis atitiks Mastrichto infliacijos kriterijų ir bendrą ES valiutą Lietuva turės jau 2015 metais.

„Mūsų interesas yra įsivesti eurą kuo greičiau, vos tik matome, kad atitinkame kriterijus. Ar tą pavyktų 2014 metais padaryti, turiu tam tikrų abejonių, turint omenyje, kad šiandien dar nėra iki galio suskaičiuota, ar 2012 metais mes neviršijome leidžiamų kriterijų fiskalinio deficito srityje“, - trečiadienį interviu Žinių radijui teigė R.Šadžius.

Taip jis komentavo buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės teiginį, kad Lietuva eurą galėtų įsivesti jau 2014 metais.

Tačiau R.Šadžius mano, kad Lietuva atitiks Mastrichto kriterijus ir suvaldys infliaciją.

„Iš tikrųjų Lietuvos infliacijos rodiklis pamažu artėja (prie ES vidurkio - BNS). Pagal tą parametrą mes artėjame prie euro zonos vidurkio ir aš nematau priežasčių, kodėl mes galėtume neatitikti Mastrichto kriterijaus“, - teigė finansų ministras.

Pasak jo, vasario 22 dieną paskelbtose Europos Komisijos prognozėse nurodoma, kad Lietuvoje infliacija mažės artimiausius kelerius metus.

Suderinta vidutinė metinė infliacija Lietuvoje sausio mėnesį siekė 3,1 proc., o Mastrichto infliacijos kriterijus siekė 2,8 proc. Kad Lietuva 2015 metais įsivestų eurą, reikia, kad šalis jau šių metų pabaigoje atitiktų Mastrichto kainų stabilumo kriterijų.

Tam, kad galėtų įstoti į euro zoną, valstybė narė turi atitikti Mastrichto kriterijus dėl viešųjų finansų deficito, infliacijos ir valstybės skolos.

Lietuva, kuriai dėl per didelės infliacijos nepavyko įsivesti euro 2007 metų pradžioje, jį ketina įsivesti 2015 metais. Vyriausybė pirmadienį iš esmės pritarė euro įvedimo planui, kuriuo numatyta sudaryti strateginę komisiją ir darbo grupes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių