PZU didžiausias išmokas skyrė nukentėjusiems užsienyje

Aštuonios iš dešimties didžiausių draudimo išmokų atitenka klientams, patyrusiems žalą užsienyje. Tokia statistika - iš kompanijos „PZU Lietuva" per 8 šių metų mėnesius išmokėtų didžiausių (viršijančių 150 tūkst. litų) draudimo išmokų. Iš viso „PZU Lietuva" per šiuos metus išmokėjo daugiau kaip 42 mln. litų išmokų.

„Transporto priemonių valdytojų privalomos civilinės atsakomybės draudiminiai įvykiai administruojami pagal tos šalies, kurioje įvykis nutiko, įstatymus bei teisės aktus. Daugelyje Europos šalių - daug didesnės nei Lietuvoje atsakomybės ribos, o išmokos už žuvusį ar sužalotą asmenį dydis apskritai nėra ribojamas. Todėl išmokos užsienyje gali pasiekti rekordines aukštumas. Be to, ir automobilių remontas tokiose šalyse kaip Didžioji Britanija ar Vokietija kainuoja maždaug du kartus daugiau", - sakė „PZU Lietuva" Žalų departamento direktorius Ričardas Morkvėnas.

Anot R.Morkvėno, daugiausiai - beveik 700 tūkst. litų - šiemet buvo išmokėta už Lietuvos įmonės automobilio Italijoje sukeltą avariją, kurios metu buvo apgadinti automobiliai ir žuvo žmogus. Dar 690 tūkst. litų „PZU Lietuva" išmokėjo už Lietuvos piliečio Ispanijoje padarytą autoavariją, kurios metu buvo sunkiai sužalota kito automobilio vairuotoja.

Bendrovės vertinimu, užsienyje lietuviai dažnai padaro avarijas, nes neįvertina vietinių transporto sąlygų. „Ispanijoje ar Italijoje dažnai pernelyg atsainiai pasižiūrima į vietinių vairuotojų vairavimo stilių. Lenkijoje avarijos įvyksta dėl prastų kelių ir intensyvaus sunkiojo transporto eismo. O Didžiojoje Britanijoje dažniausiai neįgundama važiuoti priešinga eismo kryptimi. Kita vertus, tai ne tik lietuvių bėda - bendraujant su kolegomis iš Didžiosios Britanijos, dažnai tenka išgirsti, kad jie savo klientams rekomenduoja laikytis atstumo nuo visų iš kontinentinės Europos atvykusių automobilių ir jų vairuotojų", - pasakojo „PZU Lietuva" Žalų departamento direktorius.

Anot R.Morkvėno, per pirmuosius 8 šių metų mėnesius Lietuvos logistikos ir transportavimo kompanijos išlaikė tvirtas pozicijas visoje Europoje, daugėjo Lietuvos įmonių krovininio transporto. Dėl to augo ir draudimo išmokų už jų patirtas avarijas skaičius. Be to, sėkmingais Lietuvos verslui 2006 ir 2007 metais Lietuvos įmonės pirko nemažai brangios ir kokybiškos technikos, kuri draudžiama didelėmis sumomis.

Iš Lietuvoje atsitikusių draudžiamųjų įvykių didžiausią išmoką gavo viena Panevėžio įmonė, kurios patalpose saugoti baldai užsidegė dėl šalia vykusių suvirinimo darbų. Už patirtą žalą „PZU Lietuva" įmonei išmokėjo beveik 270 tūkst. litų. Antra pagal dydį „PZU Lietuva" išmoka už Lietuvoje patirtą žalą - apie 220 tūkst. litų, kuriuos gavo per automobilio avariją nukentėjęs asmuo. Jam buvo atlyginta už sugadintą transporto priemonę, įvykio metu sugadintus daiktus, patirtą neturtinę žalą, gydymo išlaidas ir dėl traumos negautas pajamas.

Lietuvos draudimo priežiūros komisijos duomenimis, iš viso per pirmąjį pusmetį Lietuvos draudimo įmonės išmokėjo beveik 330 mln. litų žaloms atlyginti. Pernai per tą patį laikotarpį buvo išmokėta 253 mln. litų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių