PVM lengvata viešbučiams naikinama, šildymui ir vaistams – pratęsta

Visus šiuos metus galiojusi pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata viešbučių paslaugoms nuo 2012-ųjų pradžios naikinama.

Taip antradienį nusprendė Seimas, svarstęs PVM įstatymo pataisas.

Už tai, kad viešbučių paslaugoms ir toliau būtų taikomas ne bazinis 21 proc., bet lengvatinis 9 proc. PVM tarifas, iš 119 balsavime dalyvavusių Seimo narių balsavo mažiau kaip pusė – tik 51. Prieš buvo 20 parlamentarų, susilaikė 48.

Todėl grupės Seimo narių pasiūlymas ir 2012 metais pratęsti mokesčio lengvatą viešbučiams buvo atmestas.

Diskusijų metu socialdemokratė Birutė Vėsaitė ragino kolegas pritarti lengvatai. „Neatsisakyme jos. Juk tai iš esmės eksportinė paslauga, todėl jai reikia taikyti atitinkamas lengvatas“, - teigė politikė.

Bet premjeras Andrius Kubilius tvirtino, kad pasiūlymas turi būti atmestas. „Daug svarstėm koalicijoje ir nusprendėme vieningai nepalaikyti jokios naujos papildomos PVM lengvatos, nes kitąmet bus didelis iššūkis balansuoti biudžetą. Vartotojams nėra jokios naudos iš viešbučių lengvatų, nes šiemet apgyvendinimo kainos padidėjo 7,7 proc., nepaisant įvestos lengvatos“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Taip pat atmestas Agnės Zuokienės pateiktas pasiūlymas įvesti lengvatinį PVM tarifą „kokybiškai ir ekologiškai žemės ūkio produkcijai“ bei tokią pat lengvatą dviratininkų šalmams ir specialioms automobilinėms vaikų kėdutėms.

Diskusijų dėl PVM lengvatų metu skambėjo pasiūlymai įvesti tokias lengvatas periodinei spaudai bei svarbiausiems maisto produktams, pagamintiems Lietuvoje – mėsai, pienui, daržovėms.

Vyriausybė sutiko, kad kitąmet būtų pratęstas lengvatinio 9 proc. PVM tarifo taikymas šildymui bei 5 proc. - knygoms ir vaistams.

Seimas ypatingos skubos tvarka patvirtino šių lengvatų galiojimą ir 2012 metais. Už tokias PVM įstatymo pataisas balsavo 84, prieš buvo 19, susilaikė 24 parlamentarai.

„Šiaip, PVM lengvatos, kaip rodo patirtis, nėra naudingos vartotojams, naudingos tik įmonių savininkams. Todėl Vyriausybė ir valdančioji koalicija yra susitarusi palikti minimalias lengvatas, galiojusias ir pastaruosius kelerius metus“, - kalbėjo premjeras A.Kubilius.

Socialdemokratas Juozas Olekas atkreipė dėmesį, kad kaimyninėse valstybėse, ypač Lenkijoje, daugybei produktų galioja PVM lengvatos, todėl jie ten pigesni ir lietuviai masiškai važiuoja apsipirkti už sienos. „Mes savo sprendimais galėtume tą srautą sustabdyti, kad žmonės taip sunkiai uždirbtą pinigėlį paliktų Lietuvoje, o ne kaimynystėje“, - kalbėjo jis.

Be to, Seimo priimtuoju įstatymu iki 150 tūkst. litų pakeliama įmonės apyvartos riba, nuo kurios yra tampama PVM mokėtoju.

Vėliau antradienį Seimas svarstys Prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktą pasiūlymą periodinei spaudai irgi taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą.


Šiame straipsnyje: PVMmokesčiaiviešbučiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lengvata

Lengvata portretas
Sildymui legvatu tikrai nereikia, nes tai neimanoma pritaikyti visiems Lietuvos gyventojams, mes sildomes dujomis, kaimynai elektra ir malkomis ir nieks mums nieko nekompensuoja. Lengvatos turi but tik toms prekiu grupems, kur nauda butu visiems LT gyventojams, Pvz. maistui, vaistams. Ta vadinama lengvata, siluma tiekiancios imones tiesiog padidina saskaitas ir pasiima sau.Kas ten suziures ar yra taip ar kitaip? Kai saskaitos isaugs iki neimanomu aukstumu - gal zmones pagaliau iseis i gatves??!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių