PST ir „Vilkyškių pieninės" akcijos - perspektyvi investicija

„Finhill" analitikai rekomenduoja investuotojams papildyti akcijų portfelius Panevėžio statybos tresto ir Vilkyškių pieninės akcijomis.

Finansų maklerio įmonės „Finhill" Analizės ir vertinimo departamentas išleido pirmąsias Lietuvos akcijų vertinimo ataskaitas. Diskontuotų pinigų srautų metodu vertindami Panevėžio statybos tresto (PST) ir Vilkyšių pieninės akcijas „Finhill" analitikai priėjo išvadą, kad abiejų bendrovių akcijos - nuvertintos.

„Šios akcijos tikrai vertos įtraukti į daugelio rimtų ilgalaikių investuotojų portfelius - ypač tų, kurie dabartinę rinkos situaciją vertina kaip galimybę nuosmukio metu įsigyti atpigusių vertybinių popierių. Mūsų analizė rodo, kad ilgalaikėje perspektyvoje ir PST, ir Vilkyškių pieninė turėtų pasiekti gerus augimo rodiklius", - teigia „Finhill" Analizės ir vertinimo departamento direktorius Marius Buivydas.

PST akcijos nuvertintos nepelnytai

„Finhill" išleistame investiciniame Panevėžio statybos tresto akcijų vertės tyrime parodoma, kad šios įmonės potencialas sukurti vertę investuotojams neatsispindi akcijų kainoje. Ji turėtų būti kone dvigubai didesnė negu šiuo metu stebima Vilniaus vertybinių popierių biržoje.

Panevėžio statybos trestas per šių metų pirmąjį pusmetį gavo 257,9 mln. litų pajamų ir uždirbo 10,7 mln. litų pelno. Šie rodikliai yra atitinkamai 8,2 ir 38,2 procento mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tačiau pernai analogišku laikotarpiu bendrovė gavo 14 mln. litų pajamų ir uždirbo 7,2 mln. litų pelno iš nekilnojamo turto pardavimo. Eliminavus šį vienkartinį rezultatą bendrovės pajamos šių metų pirmąjį pusmetį augo 2 proc., o pelnas sumažėjo 8,8 proc.

Nors nekilnojamojo turto rinka Lietuvoje dabar išgyvena ne pačius geriausius laikus, tačiau, „Finhill" analitikų nuomone, bendrovės akcijos biržoje yra per stipriai nuvertintos, ypač turint omenyje bendrovės pajamų struktūrą, kur tik nedidelę dalį sudaro nekilnojamo turto vystymas. Analitikai prognozuoja konservatyvų 6 proc. pajamų augimą 2009 bei 2010 metais, o taip pat EBITDA maržos mažėjimą iki 3 proc. ribos, kurį lems išaugusi konkurencija ir didelių (didesnio pelningumo) užsakymų stoka.

Atlikę įmonės vertinimą diskontuotų laisvųjų pinigų srautų metodu, „Finhill" analitikai vienos Panevėžio statybos tresto akcijos tiksline kaina laiko 9,11 lito ir rekomenduoja šias akcijas pirkti.

Ketvirtadienį prekybos pabaigoje šių akcijų Vilniaus vertybinių popierių biržoje buvo galima įsigyti už 4,41 lito. Tai net dvigubai mažiau, kiek šias akcijas vertina analitikai pagal diskontuotų laisvųjų pinigų srautų metodą.

„Vilkyškių pieninę" kels antrojo pusmečio rezultatai

„Vilkyškių pieninės" akcijoms „Finhill" analitikai taip pat suteikė rekomendaciją „pirkti".

Nors „Vilkyškių pieninė" šių metų pirmąjį pusmetį patyrė beveik 7 mln. litų nuostolį, tačiau pardavimo pajamos siekė 66,8 mln. litų ir buvo 18,8 proc. didesnės negu atitinkamu laikotarpiu pernai.

„Finhill" analitikai tikisi, kad antrasis šių metų pusmetis bus kur kas sėkmingesnis, todėl dalis pirmojo pusmečio nuostolio bus iki metų galo padengta. Žaliavinio pieno supirkimo kainos mažėja sparčiau negu pieno produktų kainos, tai turėtų pagerinti bendrovės metų veiklos rezultatus ir pagerinti pelningumą. Be to, didelio potencialo ir galimo sinergijos efekto bendrovė tikisi iš įsigytos Kelmės pieninės, kuri užima apie dešimtadalį Lietuvos varškės rinkos bei dalį savo produkcijos eksportuoja į Latviją ir Estiją.

„Finhill" analitikai vienos „Vilkyškių pieninės" akcijos tiksline kaina laiko 3,96 lito ir rekomenduoja šias akcijas pirkti. Ketvirtadienų prekybos uždarymo metu Vilkyškių pieninės akcijų Vilniaus vertybinių popierių biržoje buvo galima įsigyti už 2,23 lito.

Abi bendrovės kotiruojamos Oficialiajame Vilniaus vertybinių popierių biržos sąraše.


Šiame straipsnyje: FinhillVilkyškių pieninėPST

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių